Champagne voor sportcomplex Borne-West
PRESENTATIE DEFINITIEF ONTWERP

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA) dinsdagavond enthousiast na de presentatie van het definitieve ontwerp voor sportcomplex Borne-West. “We noemen het liever ‘champagne’,” zei projectleider Gertjan Broekhuis met een knipoog, verwijzend naar de beladen term ‘goud’ uit het vorige project ’t Wooldrik, dat jammerlijk mislukte. Destijds koos men, geheel in sporttermen, voor goud, zilver of brons als typering voor de diverse scenario’s. Dit voedde later het populistische narratief van torenhoge ambities en een ‘sportpaleis met gouden kranen’.

 

Uitwerking naar definitief ontwerp

De kleurstelling van het nieuwe sportcomplex is nu bepaald. Het wordt een gebouw in een roodtint, aangevuld met dus ‘champagne-achtige tinten’. Het voorlopige ontwerp is verder uitgewerkt, waarbij enkele praktische aanpassingen zijn gedaan en er meer aandacht is besteed aan materiaalkeuze en inrichting. Hierbij is ook rekening gehouden met mindervaliden. Maar in grote lijnen is het eerste ontwerp grotendeels overeind gebleven.

 

Inrichting buitenruimte

Inmiddels ligt er ook een ontwerp voor de buitenruimte van het nieuwe sportcomplex, een belangrijk onderdeel van het geheel. ‘Zien sporten, doet sporten’ is immers het adagium. Van buiten heeft men zoveel mogelijk zicht op de sporters, en omgekeerd biedt de gekozen transparantie ook voor de sporters uitzicht op de omgeving.

 

Groen lijnenspel

Bureau Marseille Buiten boog zich over de opgave om het buitenterrein in te richten. Inspiratie werd gevonden in de lanenstructuur van de Twickelerblokweg en bij kasteel Twickel. Dit resulteerde in een lijnenspel dat als een soort ‘spinnenweb’ het entreeterrein invult. Binnen de vlakken is ruimte voor bijvoorbeeld een tafeltennistafel of andere beweegobjecten. “Maar een belangrijk uitgangspunt is ook dat iedereen er een goed gevoel krijgt, niet alleen als je gaat sporten maar ook als je er een wandelingetje maakt met je hond,” zei architect Jeroen Marseille. Vanwege de verstening in de omgeving was het tegengaan van hittestress ook een belangrijk thema. Er is veel ruimte voor groen, en dan denkt men aan inheems groen, ‘veelvormig en veelkleurig’.

 

Herinrichting parkeerplaats

De herinrichting van de huidige parkeerplaats bij het zwembad en sportcomplex valt voorlopig nog niet binnen budget en opdracht. Maar Marseille heeft wel nagedacht over hoe dit eventueel zou kunnen aansluiten op het voorliggende ontwerp. Volgens hem is het goed mogelijk om de parkeerplaats zodanig vorm te geven dat het later past bij het geheel.

 

Planning

De planning is dat een geselecteerde groep aannemers in oktober aan de slag kan met het uitgewerkte bestek. Gertjan Broekhuis: “Eind van het jaar weten we wie het gaat bouwen. En daarmee zitten we nog mooi op schema.” Dan zullen ook de kosten duidelijk zijn. De projectleider kon hier nu nog niets over zeggen, maar de huidige schattingen ‘bezorgen hem nog geen stress’. (AJ)

 

Impressies: Slangen + Koenis Architecten

 

Impressies sportcomplex Borne-West

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Eerste editie ‘Wij doen het samen festijn’

Bij Kringloop Borne werd donderdag voor het eerst het ‘Wij doen het samen festijn’...
04-10-2024

Emi Koebrugge eerste kinderburgemeester van Borne

Emi Koebrugge (10) wordt de eerste kinderburgemeester van Borne. Zij gaat het komende jaar samen...
04-10-2024

Vanaf 2026 mogelijk opvang asielzoekers

Op dit moment is het beleid van de gemeente Borne om zich wel in te zetten voor de huisvesting...
03-10-2024

Hulp voor jongeren met problematische schulden

Vanuit het Rijk zijn extra middelen beschikbaar gekomen voor de aanpak van geldzorgen, armoede...
27-09-2024

Wet Bibob nu breder toepasbaar

De Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is...
26-09-2024

Gemeentewapen en -vlag bindmiddel Borne

Gemeentewapens spelen een belangrijke rol in het behouden van lokale identiteit en...
21-09-2024