TechnologieWelke technologie ziet Nederland als sleutel tot toekomstige groei?

In januari 2024 ging de ministerraad akkoord met de Nationale technologiestrategie. Deze strategie is opgesteld om te bepalen in welke technologieën meer geïnvesteerd moet worden voor de toekomst. Het gaat om technologieën die moeten helpen bij economische groei, veiligheid en het aanpakken van maatschappelijke problemen. Nederland wil hier voorrang aan geven om andere landen bij te houden. Dit zijn de technologieën die Nederland ziet als sleutel tot toekomstige groei.

 

De 10 technologieën die de sleutel zijn tot groei

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben onderzoekers, ondernemers en de overheid de belangrijkste technologieën op papier gezet. Daarnaast zijn de doelen voor 2035 vastgelegd. Dit zijn de 10 meest cruciale technologieën:

● Cybersecurity

● Optica en geïntegreerde fotonica

● Halfgeleiders

● Energiematerialen

● Beeldvormingstechnologie

● Quantum

● Kunstmatige intelligentie

● (opto)mechatronica

● Biotechnologie met betrekking tot cellen en moleculen

● Groene chemische productieprocessen.

 

Cybersecurity

Criminelen hebben het web ontdekt als manier om mensen op te lichten, gegevens en geld te stelen. Te weinig mensen zijn zich bewust van de gevaren. Toch is het noodzakelijk om cybersecurity aan te pakken. Dat kan thuis al door een goed antivirusprogramma te gebruiken en een VPN in te stellen. En VPN zorgt dat men veilig en anoniem kan internetten. Klik hier om Surfshark te downloaden voor directe bescherming.

 

Optica en geïntegreerde fotonica

Dit is de technologie die het mogelijk maakt om data op te slaan met licht in plaats van met elektriciteit. Hierdoor zijn chips 1000 keer sneller en verbruiken veel minder energie dan voorgangers. Het doel is dat Nederland in 2035 wereldleider is op dit gebied.

 

Halfgeleiders

Halfgeleiders zijn belangrijk voor de aansturing van apparaten en machines. Halfgeleiders spelen een belangrijke rol bij de energietransitie. Over tien jaar wil Nederland toonaangevend zijn op dit vlak.

 

Energiematerialen

Het doel is om in de toekomst nieuwe energiematerialen te ontwikkelen die energie beter kunnen opslaan en overzetten. Men wil bovendien minder gebruikmaken van fossiele brandstoffen.

 

Beeldvormingstechnologie

Met behulp van kunstmatige intelligentie wil Nederland vooraanstaand leider worden op het gebied van beeldvormende technologieën. Deze technologieën maken het mogelijk om beelden beter te dupliceren, analyseren en maken.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!