De gemeenteraad heeft dinsdagavond uiteindelijk niet ingestemd met de programmeringsafspraken windenenergie, die voor de gemeenten Haaksbergen, Hof van Twente, Hengelo en Borne neer zouden komen op totaal 9 hoge windturbines en niet meer dan dat. Borne zou bij instemming zelf geen windturbines op het grondgebied krijgen, maar wel twee windturbines aan de gemeentegrens met Hof van Twente en in de toekomst mogelijk twee windmolens aan de grens met Hengelo. En daar zit het probleem. Want wat kun je dan doen tegen het initiatief Wind voor Buren, waar in Borne veel tegenstand tegen is, en hoe zeker is het eigenlijk dat er bij instemming niet alsnog windmolens in Borne komen?
Dat is in het kort waar de, toch wat verwarrende, discussie in de gemeenteraad om draaide. De redenering van het college is dat wel of niet instemmen met de programmeringsafspraken geen invloed heeft op de procedure die gestart is voor de windmolens bij knooppunt Buren, simpelweg omdat Borne daar niet over gaat en de provincie de regie heeft. “Maar wel instemmen geeft de grootse zekerheid dat er in ieder geval geen windmolens in de gemeente Borne komen.”
'Rug tegen de muur'
Een ongemakkelijk dilemma. “Het is kiezen tussen twee kwaden”, vond Ernst Janssen (D66). Leo Graafhuis (VVD): “Het ligt ons zwaar op de maag. We zijn klemgezet door de provincie.” En Frans Schoon (SP): “De provincie zet ons voor het blok.” Waar Bo ter Braak (CDA) nog aan toevoegde: “We staan met de rug tegen de muur.” Strijdvaardiger klonk het vanuit Borne-Nu. “Het lijkt de beste deal die we kunnen maken, maar is dat wel zo? Er is nog zoveel onzekerheid en er zijn geen garanties”, zei Bastian Drees. Hij durfde de gok wel te wagen en toch tegen het voorstel te stemmen met als gevolg dat Borne als ‘restgebied’ zou gaan gelden waar alsnog windturbines geplaatst zouden kunnen worden. Karin Scholten (GB90) had ook zo haar vraagtekens bij de risico’s die tegenstemmen met zich mee zou brengen. “Er wordt beweerd dat er dan wel tot 6 windmolens in Borne kunnen komen. Maar waar dan? Wij hebben geen plek kunnen vinden.” Bovendien waren de afspraken maar geldig tot 2030. “En ze worden iedere twee jaar herzien.”
En doet instemmen eigenlijk wel recht aan de zorgen die er in groten getale uit de samenleving tegen de windmolens op de gemeentegrenzen zijn geuit? Karin Scholten: “Als we instemmen snijden we de weg af om onze zorgen te uiten.” Bert Oude Lansink (LBHZ): “Onze inwoners hebben straks de overlast, zorgen en angsten over deze windmolens. Wij zijn gekozen om voor hen op te komen.”
Verworpen amendement
VVD en CDA probeerden een uitweg te vinden in het dilemma door een amendement in te dienen waarbij wel ingestemd werd met de afspraken, maar waarbij de gemeenteraad zich het recht voorbehield om haar akkoord ook weer in te trekken als in de procedure blijkt dat de provincie onvoldoende toetst en de belangen van de inwoners van Borne schaadt. Een toch wat gekunstelde constructie, want de raad kan altijd een besluit herroepen. “Het lijkt een beetje op het eigen straatje schoonvegen”, vond Frans Schoon (SP). “En wat hebben onze inwoners hieraan. Wat gebeurt er dan?”
Het amendement werd uiteindelijk net niet aangenomen. Waardoor VVD en CDA weer voor een andere keuze kwamen te staan. De afweging van voors en tegens viel voor de beide partijen uiteindelijk verschillend uit. VVD stemde toch tegen de programmeringsafspraken, net als Borne-Nu, LBHZ en GB90, waardoor het raadsvoorstel met meerderheid werd verworpen. Borne stemt dus niet in met de afspraken voor windenergie tussen provincie en de buurgemeenten.
Wat het besluit precies betekent is en blijft onduidelijk. Daarvoor is de provincie waarschijnlijk aan zet. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
anders pak ik de Cavia vanger fluit in naam van mijn vader er bij, die ik lekker en vals bespeel om cavias te lokken en ratten weg te jagen' Docent wiekslag tibbeland, Tjitze de Vries he frans bijvank & all dus zoon waarnemend directeur heeft gesproken
Laster, belediging, discriminatie of intimidatie inderdaad toe even zeg fysiek geweld dat moeten we voorkomen obey the law, ambtenaren weg met ieders begrotingsplan, jullie zijn eerlijk gewaarschuwd gewaarschuwd, im lawless, politiek de lucht dr mee in