VPNVeilig online met een gratis VPN: waar op letten bij het maken van een keuze?

 

Veilig online zijn met een VPN zonder dat je vastzit aan kosten? Dat is mogelijk door gebruik te maken van een gratis VPN. Zonder dat je daarbij in hoeft te leveren op de prestaties en online veiligheid. Daarbij is het wel belangrijk om zelf onderzoek te doen. Niet elke provider levert een betrouwbare dienst. Dit zijn 7 punten voor op de checklist.

 

Checklist voor het kiezen van een gratis VPN

1. Online privacy en no-log beleid

Bij het kiezen van een gratis VPN is het belangrijk om op het privacy- en no-log policy te letten. Een no-log beleid betekent dat de aanbieder jouw gegevens niet bewaart of opslaat. Hierbij kun je denken aan gegevens van jouw online activiteiten. Iets dat je liever niet wilt. Lees de privacy policy van de aanbieder goed door voordat je een definitieve keuze maakt.

 

2. Onbeperkt of beperkte bandbreedte en snelheid

 

Natuurlijk wil je niet inleveren op de snelheid van je internetverbinding. Bijvoorbeeld als je wilt streamen of downloaden met een gratis VPN. Bij sommige aanbieders krijg je een beperkt aantal GB per maand. Dit kan de snelheid waarmee je kunt internetten flink vertragen. Er zijn providers die een gratis VPN dienst aanbieden zonder beperkingen.

 

3. Beveiliging en encryptie

 

Ook is het belangrijk om op de beveiligingsfuncties van een gratis VPN te letten. Controleer vooraf van welke encryptie de aanbieder gebruik maakt. Een AES-256 bit versleuteling is een goede standaard voor gegevensbescherming. Let ook op de aanwezigheid van een kill switch. Dit zorgt ervoor dat je geen online activiteiten kunt uitvoeren als de VPN niet werkt. Bijvoorbeeld omdat de verbinding met internet is verbroken.

 

4. Locaties en aantal servers

 

Een nieuwe aanbieder kiezen voor een goede kosteloze VPN doe je ook door op het aantal servers en de locaties te letten. Des te meer server locaties een aanbieder heeft, des te toegankelijker het internet voor je is. Je hebt in dat geval minder last van geo-blokkades of beperkingen. Bezoek je regelmatig Amerikaanse websites of content uit een bepaalde regio? Dan is het belangrijk dat de aanbieder van de gratis VPN daar serverlocatie aanbiedt.

 

5. Klantenondersteuning

 

Ook de service en ondersteuning voor klanten is belangrijk. Je wilt zo goed en zo snel mogelijk worden geholpen bij vragen of problemen. Let op de bereikbaarheid van de ondersteuning en op welke manier je kunt communiceren. Bijvoorbeeld door contact op te nemen via de live chat of telefonisch. Heeft de aanbieder een sectie met veelgestelde vragen? Hoe snel wordt er doorgaans gereageerd?

 

6. Gebruiksvriendelijkheid

 

Je wilt niet gebruik maken van een gratis VPN, maar natuurlijk ook van een gebruiksvriendelijke interface. Controleer of je de dienst kunt gebruiken voor verschillende besturingssystemen en apparaten. Zoals Android of iOS voor telefoons en computers. Doorloop ook het installatieproces van de gratis VPN. Dit moet voor iedereen makkelijk zijn.

 

7. Klantbeoordelingen

 

Besteed aandacht aan de ervaringen van andere gebruikers door het lezen van reviews. Dit zegt iets over de betrouwbaarheid en het gebruik van de dienst. Vergelijk zowel de positieve als de negatieve reacties. Zo kun je voor jezelf bepalen of je de juiste keuze maakt.

 

Tot slot

 

Een gratis VPN kan prima werken als je af en toe gebruikmaakt van het internet of kleine bestanden wilt streamen of verzenden. Maar, ook als je de dienst weinig gebruikt is veiligheid en betrouwbaarheid ontzettend belangrijk. Let bij het maken van een keuze dus vooral op het privacybeleid, eventuele beperkingen in de snelheid en de locaties van de servers. Ook de klantbeoordelingen en de gebruiksvriendelijkheid zijn belangrijke punten.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!