waterontharderDe kwaliteit van Nederlands drinkwater is nog altijd uitmuntend

Wij vinden het in Nederland de gewoonste zaak van de wereld: het water dat uit de kraan komt kun je zonder problemen drinken. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je er ziek van kunt worden. In ons land wordt de kwaliteit van het drinkwater voortdurend gecontroleerd. Maar heel zelden is er een probleem met drinkwater dat door een aanwijsbare oorzaak tijdelijk niet aan de hoge eisen voldoet. Dit soort problemen duren doorgaans nooit langer dan een paar dagen. De leidingen moeten dan grondig worden gespoeld en daarna is het water gewoon weer veilig. Het enige ‘probleem’ waar we hier soms mee te maken hebben is te veel kalk in het drinkwater.

 

Wat is het probleem met hard water?

Woon je in een regio met ‘hard’ water, dan merk je dit door kalkaanslag. Die zet zich af op de tegels in de badkamer en op de deur van je douchecabine. En je merkt het doordat je de verwarmingselementen van de waterkoker en de strijkijzer vaker moet ontkalken met schoonmaakazijn. Bij apparaten waar ontkalken minder makkelijk gaat kan dit leiden tot eerdere slijtage. Denk aan je wasmachine of je vaatwasser. Je kunt dit probleem oplossen door een waterontharder te gebruiken. Dit apparaat wordt op de waterleiding aangesloten op het punt waar deze de woning binnenkomt. De overtollige kalk wordt door de ontharder uit het water gefilterd. De kalk blijft achter op de balletjes die in het reservoir zitten. Het water dat uiteindelijk wordt gebruikt in je huishouden bevat dus minder kalk.

 

Welke waterontharder kies ik?

Je kunt online waterontharder ervaringen lezen om erachter te komen of een waterontharder voor jou een goed idee is. Er zijn verschillende digitale waterontharders in de handel. Die zijn afgestemd op de hoeveelheid water die het huishouden gebruikt. Een groot gezin heeft een waterontharder nodig met een hoge capaciteit. Een alleenstaande of een tweepersoonshuishouden kan met een apparaat met wat minder vermogen. Als je het lastig vindt om een keuze te maken dan kun je natuurlijk altijd eerst advies inwinnen bij een leverancier van deze apparaten.

 

Moeten we ons zorgen maken voor de toekomst?

Drinkwatermaatschappijen waarschuwen dat er in de toekomst wellicht extra maatregelen nodig zijn om de kwaliteit van ons drinkwater te kunnen blijven garanderen. Maar als je alleen last hebt van hard water en daar wat aan wilt doen dan is een waterontharder van Omega een prima oplossing. De kwaliteit van het drinkwater zal daar zeker niet onder lijden. Wel wordt er nu al onderzoek gedaan naar het scheiden van de drinkwaterleidingen. In veel andere landen is dit al het geval. Daar wordt voor douchen en het doorspoelen van het toilet ander water gebruikt dan water dat wordt gebruikt voor consumptie. Of dit in de toekomst ook in Nederland nodig is, is nu nog niet bekend. Voorlopig is er nog voldoende drinkwater om aan de vraag te kunnen voldoen.

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!