Theresiagemeenschap viert al 10 jaar ‘samen’
15-05-2024
ANNEKE VAN HEEK: ‘HET MOOIE IS DAT WE HET HIER MET ELKAAR DOEN’

Theresiagemeenschap viert al 10 jaar ‘samen’

In oktober 2015 sloot de Theresiakerk voorgoed haar deuren. Waarmee een einde kwam aan de erediensten, die door een gebrek aan priesters al steeds vaker in de vorm van lekenvieringen werden gehouden. “We hoopten dat nog lang binnen dit kerkgebouw te kunnen volhouden, dachten een mooie manier gevonden te hebben om binnen de rooms-katholieke lijntjes te blijven kleuren, maar het mocht allemaal niet zo zijn”, aldus Jan Morsink als hij samen met Anneke van Heek en Harry Baartman nog eens terugblikt op die roerige periode.

 

De Oude Synagoge: op maat gemaakt

Het resultaat was dat een hechte groep gelovigen al in 2014 verder ging onder de naam Theresiagemeenschap, hun eigen vieringen ging opzetten en onderdak vond in de oude Synagoge aan de Ennekerdijk. Harry Baartman: “Een oud gebedshuis dat ruim honderd jaar als zodanig functioneerde en voor ons met alle soberheid van dien op maat gemaakt was. Van meet af aan waren we er heel gelukkig en dat zijn we nog steeds.” Komende zondag, Eerste pinksterdag, wordt een speciale jubileumviering gehouden vanwege het 10-jarig bestaan.

 

Door de sluiting van de Theresiakerk leek een enorme versnippering op de loer te liggen. De parochianen van destijds zouden weliswaar verder kunnen kerken in de St. Stephanus of elders, maar daarmee zou wel direct de onderlinge saamhorigheid geweld aan worden gedaan. “En dat wilden we juist niet”, vult Morsink aan. “We wilden met elkaar kunnen blijven vieren en dat vraagt nu eenmaal om bescherming. Een soort van huiskerk waarin de zorg voor elkaar centraal staat.”

 

Eens in de drie weken

Vandaag de dag is er een stuurgroep van acht mensen, die zich belast met het voorbereiden van de vieringen, erin voorgaat en meer. Eens in de drie weken komt de gemeenschap samen, het gemiddelde ‘kerkbezoek’ bedraagt zo’n 20 à 25 mensen. En net zoals in de rooms-katholieke kerken zijn het veelal ouderen. “Natuurlijk baart dat ons wel zorgen, maar het is nu eenmaal niet anders”, verzucht Morsink. En Harry Baartman: ‘Stel dat we over tien jaar geen bestaansrecht meer zouden hebben, dan kunnen we in elk geval terugkijken op twintig hele mooie jaren.”

 

Mooie jaren waarin de gemeenschap haar eigen draai heeft gevonden. Een draai die vooral christelijk is en nog enkele vleugjes van de rooms-katholieke kerk draagt. Waarin teksten van met name Huub Oosterhuis de kern vormen tijdens de gebeds-, meditatieve en overige vieringen. “Stuk voor stuk mooie bijeenkomsten, waarin we het samen met elkaar doen”, aldus Anneke, waarna ze tot slot een uitspraak van een van hun kerkgangers aanhaalt: ‘Geloven is zò ontzettend mooi!’.

 

De jubileumviering met als thema ‘In dankbaarheid terugzien’ begint komende zondag om 10.00 uur in de Oude Synagoge aan de Ennekerdijk 42. Anneke van Heek en Harry Baartman gaan erin voor. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Van harte gefeliciteerd met jullie 10 jarig jubileum. Helaas kunnen we er zondag niet bij zijn. Vrede en alle goeds. Ineke en Wim.
Johannes Kamp — 16 mei 2024
Het verhaal lezende komt toch steeds weer de gedachte bij mij naar boven van ? al weer een splintergroepering?
In mijn optiek zou het op termijn positiever zijn de katholieke gemeenschap in Borne te bundelen en een gezamenlijke weg in te slaan.
De term oecumene kan daarbij een mooi uitgangspunt zijn.

Gedwongen vliegles in Hertme

De twee jonge ooievaars in het nest in het retentiegebied in Hertme hadden van pa en moe al af...
15-07-2024

Oudere dame overvallen in woning

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 juli is een oudere dame overvallen in haar woning...
11-07-2024

Nieuwe naam voor Fysiotherapie ’t Dijkhuis

Fysiotherapiepraktijk Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis gaat voortaan verder onder de naam...
01-07-2024

Containerbrand aan de Cuba

De brandweer werd maandagmiddag opgeroepen voor een melding aan de Cuba. Ter plekke bleek brand...
24-06-2024

De drijfveer van Sander Borst

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
23-06-2024

Een speld in de hooiberg

Thijmen Knulst (8 jaar) wandelt graag en veel. Onder andere in de Harz in Duitsland heeft hij...
22-06-2024