Auto verkopenWaar moet je op letten als je je auto verkoopt?

Een auto verkopen doe je waarschijnlijk niet heel regelmatig, tenzij het je beroep is. Veel mensen die een nieuwe of andere tweedehands auto kopen ruilen de oude auto in. Dan krijg je een bedrag van de garage en je hoeft je verder nergens druk over te maken. Maar wat nu als je geen andere auto koopt? Je wilt stoppen met autorijden vanwege je leeftijd, de kosten of het milieu. Dan moet je zelf een nieuwe eigenaar zien te vinden. Dat kan op verschillende manieren. Maar er zijn een paar zaken waar je in ieder geval op moet letten.

 

Wat is een redelijke verkoopprijs?

Laat je auto taxeren als je wilt weten wat een redelijke verkoopprijs is. De prijs wordt vooral bepaald door merk, type, bouwjaar en kilometerstand. Daarnaast speelt natuurlijk ook de staat van onderhoud een rol. Een auto die goed onderhouden is en geen schade heeft, levert vanzelfsprekend meer op. Maar ook als een auto betrokken is geweest bij een aanrijding kun je deze nog verkopen. Handelaren in auto-onderdelen zijn hier zeer in geïnteresseerd. Uiteraard krijg je een lagere prijs, maar handelaren bieden vaak meer dan wanneer je je auto achterlaat bij het bergingsbedrijf. De auto als sloopauto verkopen is ook een optie als deze niet meer door de APK komt zonder dure reparaties die de dagwaarde te boven gaan.

 

Snel je auto verkopen

Het kan zijn dat je je auto snel wilt verkopen. Bijvoorbeeld als je de kosten niet meer kunt dragen voor verzekering, wegenbelasting, brandstof en onderhoud. Of als je de erfenis van een overleden dierbare afwikkelt en er een auto in de nalatenschap zit die verkocht moet worden. In zo’n geval kun je gebruikmaken van bedrijven die snel een bod kunnen doen op een auto. Deze wordt vervolgens opgehaald en het kenteken wordt gevrijwaard. Je krijgt direct het overeengekomen bedrag. Een bod is vaak wel lager dan wanneer je je auto particulier kunt verkopen. Hier staat tegenover dat je vanaf de dag van verkoop geen kosten meer hoeft te betalen voor de auto.

 

Informatie over je auto

Je kunt online allerlei informatie over je auto terugvinden. Deze kan van belang zijn als je verkoopplannen hebt. Op CheckMijnKenteken.nl voer je het kenteken in en je ziet alle gegevens die over de auto beschikbaar zijn. Sommige kun je gratis raadplegen, voor uitgebreide informatie moet worden betaald. Dan zie je bijvoorbeeld welk onderhoud er aan de auto is gepleegd en tot wanneer de laatste APK geldig is. Houd er rekening mee dat een geïnteresseerde koper deze info natuurlijk ook kan raadplegen. Het heeft dus geen zin om bepaalde feiten te verzwijgen of beter voor te spiegelen. Als je particulier verkoopt, zorg er dan voor dat je het geld krijgt voordat je de sleutels overdraagt en verzeker je ervan dat het kenteken is overgezet op de nieuwe eigenaar. Zo niet dan ben je verantwoordelijk voor eventuele verkeersovertredingen en schade die met de auto wordt gemaakt.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!