ModetrendsHoe worden de modetrends bepaald en moet je ze volgen?

Voor elk jaar worden twee keer de modetrends bepaald. Het gaat dan om de mode voor het voorjaar en de zomer en voor de trends voor de herfst en winter. Wie de modetrends wil volgen kijkt allereerst naar de reportages van de fashion weeks in modesteden als Parijs en Milaan. Ook in Amsterdam en Londen zijn dit soort weken waarin bekende modeontwerpers hun kleding voor het nieuwe seizoen presenteren. Bedenk wel dat op de catwalk vaak ‘niet draagbare’ kleding wordt geshowd. Dit is kleding die alleen voor de modeshow is gemaakt, je zal er niet zo snel iemand mee op straat of in het uitgaansleven tegenkomen. Maar uit de shows valt wel een trend op te maken.

 

Welke kleuren zijn dit seizoen hot?

Vaak zijn een aantal kleuren in de mode. Zo wordt er in de zomer van 2024 veel goud en zilver gedragen. Een mini jurk in deze kleuren, daar maak je zeker de blits mee. Maar als je niet zo de behoefte hebt dat alle ogen op je gericht zijn, dan kun je gerust voor een andere kleur kiezen. Dat geldt ook als je mini met wat te kort vindt. Er komt een moment in je leven dat je het liever wat meer bedekt houdt, ook al heb je het figuur om een mini jurkje te dragen. De gelegenheid speelt natuurlijk ook een rol. De korte zwarte jurk blijft ieder jaar gewoon terugkomen, dus als je die in de kast hebt hangen dan kan die gewoon ieder jaar tevoorschijn gehaald worden als je een avondje gaat stappen.

 

De markt bepaalt wat hot is en wat niet

Sommige modetrends blijven wat langer hangen dan andere. Dat wordt grotendeels door de markt bepaald. Als kleding gretig aftrek vindt dan is de kans groot dat die trend een seizoen overleeft en dat je deze het jaar daarop weer terugziet. Dat is natuurlijk een groot compliment voor de modehuizen die de trend hebben bedacht. Of kleding zo’n langlopende trend wordt valt vooraf vaak niet te voorspellen. Zie je ineens alle vrouwen in een maxi jurk lopen, dan kan het heel goed dat dit het jaar daarop helemaal weg is. Maar als de dames hun lange jurken opnieuw uit de kast halen dan zal daar zeker op worden ingespeeld. Hier geldt ook weer dat bekende personen en influencers een dikke vinger in de pap hebben als trendsetter.

 

Je eigen stijl is ook prima

Soms is er kleding in de mode die totaal niet bij je past. Als je niet het figuur hebt voor een mini jurk of voor een legging dan moet je die gewoon niet aantrekken. Als een bepaalde kleur je totaal niet staat, dan sla je die gewoon over. Daar is niets mis mee. Als je je eigen stijl bepaalt en je niet laat voeren door wat er door modekenners wordt voorgeschreven dan is daar niets mis mee.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!