De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van windturbines, met als voornaamste reden om versnippering in het landschap te voorkomen. Daarbij zijn ook al kansrijke gebieden aangewezen waar windmolens wél zouden kunnen. Nu wil de provincie duidelijke programmeringsafspraken tot 2030 maken met gemeenten.
Negen windmolens in Borne, Hengelo, Hof van Twente en Haaksbergen
“Voor de subregio Borne, Hengelo, Hof van Twente en sinds kort ook Haaksbergen is afgesproken dat in dit gebied in totaal tot een maximum opwekcapaciteit wind van 180 GWh te realiseren is”, legt wethouder Michael Geerdink uit. Dat zou in te vullen zijn met 5 windturbines bij Buurse, 2 in Hof van Twente en (in een later stadium) 2 in Hengelo. “Borne staat op het bord op nul, maar het is natuurlijk wel zo dat wij te maken hebben met de geplande windturbines bij knooppunt Buren. Inwoners van Borne hebben meer overlast van de twee beoogde turbines van Wind voor Buren dan de inwoners van Delden.”
Wind voor Buren
Voor dat plan ligt er al een aanvraag bij de provincie en deze wordt ook in behandeling genomen. “Ook los van wat wij gaan beslissen over het wel of niet ondertekenen van de programmeringsafspraken. De provincie heeft gewoon alles in de hand.” Iedere aanvraag van een initiatiefnemer in een gebied waar windturbines zouden kunnen, moet de provincie in behandeling nemen, tenzij er afspraken liggen die het onmogelijk maken. En daarin ligt het voordeel voor het ondertekenen van de programmeringsafspraken.
‘We zitten klem’
Geerdink: “Als we niet tekenen, dan is heel Borne vogelvrij en is er kans dat er veel meer windmolens in Borne komen. Als we afspraken maken over een maximum, dan komen er ook niet meer en kan de provincie nieuwe aanvragen weigeren.” Maar het betekent wel dat Borne impliciet instemt met het plan Wind voor Buren. “Het voelt heel ongemakkelijk. Eigenlijk willen we ze niet, maar we zitten gewoon klem.” Het college heeft na afweging van de voor- en nadelen besloten in te stemmen met de programmeringsafspraken, maar onder voorbehoud van akkoord van de gemeenteraad. Eind mei zal de raad zich erover uitspreken.
Er is in Borne veel oppositie tegen het plan Wind voor Buren. “Dat plan moet nog wel de hele procedure door. Mocht er een rapport komen dat windturbines op die plek toch niet zo handig zijn, dan krijgen we een andere situatie. Ook lopende onderzoeken naar effecten voor de gezondheid zouden er nog een andere draai aan kunnen geven. Maar die zijn er nog niet.” Met de actiegroepen tegen de windmolens heeft Geerdink binnenkort een gesprek.
Geerdink tot slot: “We hebben natuurlijk wel een verduurzamingsopgave. Met alleen zon op land kom je er niet. De provincie heeft daarvoor de mogelijkheden beperkt. De trein dendert verder en, laten we wel wezen, in Twente staat nog niet één windmolen. Het is ook wel begrijpelijk dat er nu doorgepakt wordt.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Völle poesse, weinig bloem , is een oud gezegde, m.a.w. een heel verhaal maar weinig zeggend. De wethouder zal wel eventjes tekenen voor geen windmolens in Borne en de Bornenaren kunnen weer rustig gaan "slapen" . Zijn woorden "er moet nu doorgepakt worden" ?????... Oei!.. Groen licht voor "Wind voor Buren???...Hij is kennelijk niet doordrongen van het feit dat bijna een kwart van de Bornse inwoners hinder van deze windmolens zullen ondervinden. Het zou de wethouder sieren om op de rem te trappen en te wachten op de nieuwe nieuwe omgevingseisen van 2025 voor nieuwe windmolens in overleg met de provincie . Nu maar hopen dat ook onze gemeenteraad-mensen niet door het mooie betoog van de wedhouder zijn ingedommeld.