Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het Kulturhus? En voor wat voor bedrag wordt het gebouw of de kavel verkocht? Vragen die zijdelings meespelen bij de beslissing van de gemeenteraad om akkoord te gaan met het extra krediet voor de realisering van het Huis van Borne. Maar de herontwikkeling van Rheineplein 1 laat nog even op zich wachten, ondanks een motie van de gemeenteraad om direct te beginnen met plannen om leegstand en verpaupering tegen te gaan.
Vertraging
Onlangs liet het college weten dat er op dat vlak nog niet veel gebeurd was. Dat heeft te maken met de implementatie van de nieuwe Omgevingswet, die veel ambtelijke capaciteit vraagt, het moeilijk kunnen vervullen van vacatures op het gebied van ruimtelijke ordening én dat men nog aan het broeden is op een centrumvisie. De plek waar het gemeentehuis nu staat is een prominente plek in het centrum en wat er met het pand gebeurt heeft impact op het centrumgebied van Borne. Het duurt dus allemaal nog even voordat er duidelijkheid komt over wat er met het gemeentehuis gaat gebeuren en wat het de gemeente kan opleveren.
GB90 is niet blij met de vertraging en had het dinsdagavond graag samen willen bespreken met het raadsvoorstel voor het extra krediet voor het Huis van Borne, maar dat was niet aan de orde. Er is 3,4 miljoen meer nodig voor het Huis van Borne dan ooit in 2021 werd geraamd. Eind deze maand moet de gemeenteraad daar een klap op geven.
Bedenkingen
Diverse fracties hebben nog wel zo hun bedenkingen. GB90 bijvoorbeeld. Bram Entrop: “Er wordt mooi weer gespeeld in de media. Maar het gaat wel om een forse kostenstijging. Toen bij ’t Wooldrik de kosten in dezelfde mate stegen trokken we de stekker eruit. Hoe moeten we dit uitleggen?” Lokaal BHZ en D66 hebben in de afgelopen jaren regelmatig vragen gesteld over de kosten en met name het vergelijk tussen diverse scenario’s. Bert Oude Lansink: “Het is appels met peren vergelijken.”
Daarmee doelde hij op het feit dat het scenario Huis van Borne tot in detail is uitgewerkt en kosten van andere scenario’s, zoals renovatie van het huidige gemeentehuis of nieuwbouw, toch vooral schattingen zijn. Wethouder David Vermorken herhaalde dat alle andere scenario’s duurder waren. Dat dit meerdere keren aan de raad was voorgelegd en de raad, in meerderheid, had besloten alleen het intrekken bij het Kulturhus verder uit te werken.
Uitstel?
Maar blijven de kosten wel binnen de perken? Een vraag die dinsdagavond regelmatig werd gesteld. David Vermorken: “Het krediet is taakstellend. Juist omdat we met de uitvoering zo dicht op de gunning zitten zijn er minder risico’s.” En als het plan wordt uitgesteld? “Bijvoorbeeld 2 jaar?”, vroeg Frans Schoon (SP). Volgens wethouder Vermorken kan dat niet. “Dan vervalt de offerte, moeten we de 6 ton kosten die we tot nu toe gemaakt hebben afboeken en begint het hele project opnieuw en nemen de risico’s toe.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.