De inschrijvingen van aannemers voor de bouw van het Huis van Borne zijn sinds vorige week binnen en de kosten blijken mee te vallen. Voor 8,6 miljoen kan de aanbouw aan het Kulturhus voor de huisvesting van de gemeentelijke organisatie gerealiseerd worden. Dat is fors duurder dan de 5,2 miljoen die in 2021 geraamd werd, toen het de gemeenteraad besloot dat intrekken bij het Kulturhus de beste optie was. Maar dat het ten opzichte van toen allemaal duurder zou worden was al langer bekend. De oorlog in Oekraïne en de hoogoplopende inflatie zorgden voor extreme prijsstijgingen in de bouw. In september 2022 waren de geprognotiseerde kosten al opgelopen naar 8,1 miljoen en januari dit jaar dacht men nog met 9,6 miljoen te moeten rekenen. Ten opzichte daarvan valt de uiteindelijke aanneemsom dus toch mee.
“Het was al de goedkoopste optie in vergelijking met het renoveren van het bestaande gemeentehuis, of volledige nieuwbouw. Blij dat het toch fors gunstiger uitvalt dan we in oktober vorig jaar nog dachten”, meldt wethouder David Vermorken. Het heeft te maken met andere marktomstandigheden, maar blijkbaar ook met het combineren van de aanbouw met de noodzakelijke renovatie van de technische installaties van het bestaande Kulturhus. “Voor een aannemer is dat aantrekkelijk.”
Van start in mei
Als de gemeenteraad 23 april akkoord gaat zou de bouw in mei al van start kunnen gaan om in de zomer van volgend jaar opgeleverd te worden. Vermorken: “Blij dat we nu een stap verder kunnen. Dat is fijn voor de organisatie, maar vooral ook belangrijk om verder te werken aan die laagdrempelige toegang voor onze inwoners.” Binnen het Huis van Borne wordt samengewerkt met diverse maatschappelijke partners. “De inwoners staan in het Huis van Borne centraal”, zegt burgemeester Jan Pierik. “Het is een uniek project. Je ziet wel vaker dat bijvoorbeeld een bibliotheek in een gemeentehuis een plek krijgt, maar zoals wij intrekken bij een bestaand Kulturhus is bijzonder.” De gemeente ziet er allerlei voordelen in.
Koetshuisje blijft behouden voor de kunst
Kunstenaars van BArt zagen in eerste instantie vooral een nadeel in het hele concept van het Huis van Borne. Zij zagen hun expositieruimte in het Koetshuisje sneuvelen in de plannen. Hun protest daartegen was succesvol en er is besloten het gebouwtje alsnog te behouden voor de beeldende kunst. Wethouder Martin Velten: “Het Kulturhus gaat het Koetshuisje exploiteren en krijgt de opdracht om deze ruimte in te zetten om de kunst in de breedste zin van het woord te stimuleren.” Het Kulturhus wil daarnaast in de ruimte van de bibliotheek een makersruimte creëren. Frank Droste, directeur van het Kulturhus: “Het Kulturhus wil een platform zijn voor alles wat met kunst te maken heeft. We missen op dit moment een ruimte om beeldende kunst uit te oefenen.” De nieuwe makersruimte en het behouden Koetshuisje samen zorgen voor meer ruimte voor kunst in het Huis van Borne.
Naam blijft Huis van Borne
Begin vorig jaar schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het bedenken van een nieuwe naam voor het Huis van Borne. De timing was bijzonder ongelukkig en het leverde een hoop tumult op en een stortvloed aan uiterst negatieve – zij het best wel creatieve – suggesties. De bedoeling was om nog voor de zomer van 2023 de nieuwe naam te onthullen, maar het bleef stil. Zo turbulent als de zoektocht naar de naam begon, zo geruisloos komt deze ten einde. Wethouder Vermorken: “We gaan geen nieuwe naam forceren. Het werkt niet.” Frank Droste: “Huis van Borne werd al veel gebruikt. Het past ook eigenlijk prima.”
Kulturhus blijft geopend tijdens de verbouwing
De parkeerplaats voor het Kulturhus blijft beschikbaar tijdens de verbouwing en ook het Kulturhus zelf zal zo veel als mogelijk blijven functioneren. Droste: “Het zal misschien niet altijd gaan, maar het is ons ook gelukt tijdens de vorige verbouwing. Ik verwacht dat we het nu ook gaan redden om te blijven programmeren.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.