Aegidiusschool speelt gemeenteraadje
BURGEMEESTER JAN PIERIK: ‘LOKALE DEMOCRATIE BEGINT BIJ JONGSTE INWONERS’

Aegidiusschool speelt gemeenteraadje

Als het aan de kinderen van groep 7/8 van de St. Aegidiusschool ligt moeten er in hun dorp in ieder geval een ziekenhuis, een park, een school en een kantoor gebouwd worden. Maar ook een flat. “Dat is handig. Dan heb je veel huizen in de lengte en niet in de breedte”, beargumenteerde de Partij voor de Landbouw. En ook een haven werd op het nippertje nog toegevoegd aan het bouwprogramma. “Zodat je eten naar andere landen kunt verschepen”, beredeneerde de Partij van de Boer. Initiatieven voor een zonnepark en een laadstation voor elektrische auto’s haalden het bij lange na niet. Daar kreeg men bij de kinderen in Hertme de handen niet voor op elkaar.

 

Democracity

De basisschoolleerlingen speelden woensdag het spel Democracity. Een onderwijsprogramma waarin de basisschoolleerlingen op de stoel van de gemeenteraad gaan zitten en spelenderwijs een nieuwe stad vormgeven. Met overleg, afwegingen, discussie en besluitvorming. Net echt dus.

 

Als de twintig leerlingen uit Hertme de raadszaal binnenstappen en plaatsnemen op de stoel van de gemeenteraadsleden valt als eerste de souplesse op waarmee ze hun microfoon bedienen. Iets waar hun grote voorbeelden nog wat van zouden kunnen leren… Dan volgt de introductie door de gastdocente van ProDemos, waarbij ze de leerlingen splitst in groepen/politieke partijen van vier, bestaande uit een voorzitter, secretaris, fractielid en woordvoerder. In het midden van de zaal ligt een groot speelkleed, de contouren van een stad verbeeldend waaromheen tal van mogelijke gebouwen zijn uitgestald. Van station tot moskee, van winkel tot skatebaan en van fabriek tot gemeentehuis en universiteit. Een utopie in Hertme natuurlijk, maar toch…

 

Weloverwogen

Waarom wordt er voor het een gekozen en waarom niet voor het ander? Budgetten, groen of steen… allemaal afwegingen die besproken en bediscussieerd moeten worden om er uiteindelijk weloverwogen over te kunnen stemmen. Tijdens de bijeenkomsten zijn er enkele raadsleden aanwezig om de kinderen met raad en daad te kunnen bijstaan. Vandaag was het Bo ter Braak (CDA) Zij genoot zichtbaar van het proces.

 

Basisschoolleerlingen kennis laten maken met het reilen en zeilen binnen een gemeentehuis is niet nieuw. Ook in Borne werden en worden er nogal eens pogingen gedaan het ‘bastion’ ook voor de jongste inwoners toegankelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld het jaarlijkse burgemeestersontbijt.

 

Beslissers van morgen

Burgemeester Jan Pierik en griffier Maarten Hollander zijn de aanjagers van Democracity, waarbij ze voor de praktische uitvoering ervan een beroep deden op ProDemos, de organisatie die inzichtelijk maakt wat democratie en rechtsstaat voor onze samenleving (kunnen) betekenen. Pierik: “Het initiatief voor dit project komt eigenlijk voort uit onze gemeenteraad en ik vind het tegelijk ook een heel mooi initiatief. Als je het hebt over de vraag hoe je de lokale democratie kunt bevorderen, dan moet je beginnen bij de jongste inwoners. Zij zijn immers onze beslissers van morgen. Spelenderwijs willen we ze bijbrengen dat het in de grote wereld gaat om samendoen en samenwerken. De verbinding zoeken en met elkaar de weg vinden om dingen voor elkaar te krijgen.”

 

Pierik en Hollander hopen dat het aantal van vijf groepen dat zich inmiddels heeft aangemeld om deel te nemen aan dit project, binnenkort kan worden uitgebreid. “Het is echt een heel leerzaam traject waarin we de jongste jeugd kunnen laten ruiken aan wat het betekent om belangrijke beslissingen te moeten nemen. We hopen hier dan ook nog lang mee door te kunnen gaan.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Marije — 14 mrt 2024
Erg leuk en leerzaam, mijn kids waren enthousiast

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024

Jan Meijerink wordt de nieuwe gemeentesecretaris

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Borne heeft besloten om Jan Meijerink te...
27-06-2024