Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog voorzichtig - sinds 1911 wordt gevierd, in een periode dat vrouwen over de hele wereld begonnen op te komen voor hun rechten. Nu, ruim 100 jaar later, blijkt zo’n dag nog immer noodzakelijk. Vrouwen worden nog steeds geconfronteerd met ongelijkheid op de arbeidsmarkt, geweld en discriminatie. Er is dus werk aan de winkel en dat werd vrijdagmiddag ook duidelijk tijdens de lunch die de gemeente Borne aanbood aan zes vrouwen die aan het roer staan van organisaties die betekenisvol zijn voor de Bornse samenleving.
In de herenkamer…
Rond het middaguur stapten Nathani Nibuur-Sluiter (lid Raad van Bestuur TriviumMeulenbeltZorg), Harriët Tomassen (directeur/bestuurder Crematoria Twente), Susanne Bentvelsen (voorzitter Raad van Bestuur Aveleijn), Judith Hartman (directeur-bestuurder RTV Oost), Anke Jonathans (journalist/eindverantwoordelijke BorneBoeit) en Liesbeth Hassink (directeur museum Bussemakerhuis) dan ook de herenkamer (!) van het Bussemakerhuis binnen om samen met burgemeester Jan Pierik van gedachten te wisselen over de noodzaak van deze dag en met elkaar de verbinding te zoeken.
De aftrap van de lunch werd gedaan door de gastheer en burgervader, waarin hij vertelde dat ook binnen de gemeente steeds meer belangrijke posities bekleed worden door vrouwen. “Ons management bestaat nu al voornamelijk uit vrouwen, alleen bestuurlijk is er nog iets te doen”, zei hij, wijzend op het college dat volledig uit mannen bestaat. Toch gloort er wel licht, zo werd duidelijk. “Er verandert ondertussen wel degelijk iets. We zijn er dan ook dagelijks mee bezig”, aldus Nathani Nibuur. De verhouding man-vrouw moet een goede weerspiegeling vormen van onze organisatie.”
Pippi Langkous-effect
Judith Hartman beaamt de stelling, maar geeft tegelijkertijd aan dat het in de mediasector allemaal wat stroever verloopt. “Ik hoef maar te wijzen op alle turbulentie die er in ‘onze wereld’ nu ook nog gaande is over grensoverschrijdend gedrag”, zo zegt ze. En Susanne Bentvelsen: “Je móet het blijven benadrukken. Er valt nog een wereld te winnen. We moeten voor elkaar op de bres springen en over grenzen heen kijken. Diversiteit zorgt bovendien voor nieuwe dynamiek.” En wederom Nathani Nibuur: “Ik gun iedere vrouw het Pippi Langkous-effect: ‘Ik heb het nog nooit eerder gedaan, dus ik kan het wel!”
Pierik en de zes vrouwen hopen dat een lunch als deze kan bijdragen met elkaar de verbinding te zoeken en samen de kracht te vinden om vrouwen een gelijkwaardige positie in ons dagelijks leven te bezorgen. Maar bovenal was het ook gewoon een plezierige ontmoeting. (BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.