Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel
WAARDIGE CARNAVALSMIS KRIJGT HUMORISTISCH VERVOLG IN GEMEENTEHUIS

Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel

Met veel beloftevolle woorden vond vrijdagavond de sleuteloverdracht plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. Beloftevol omdat burgemeester Jan Pierik niet zomaar de leiding van zijn dorp uit handen wilde geven en er absoluut van overtuigd wilde zijn goede plaatsvervangers te hebben. Maar ten overstaan van alle hoogheden van de vijf Bornse carnavalsverenigingen en het voltallig college van Burgemeester en wethouders lukte het uiteindelijk toch en toonde Stadsprins Edwin I zich even later een meer dan trotse leidsman. De overdracht vond plaats nadat alle carnavalisten even eerder de Carnavalsmis in de RK-kerk van Zenderen hadden bijgewoond.
 

Carnaval verbroedert en verbindt

De dienst in de kerk werd geleid door voorganger Anita Oosterik en bijna alle hoogheden hadden er hun aandeel in. Afgewisseld door mooi gezongen nummers van Aqua Vitae staken ze kaarsen op, spraken ze een openingsgedachte uit, collecteerden ze voor Scouting St. Stephanus Martina en deelden ze speciale, voor deze gelegenheid verpakte zakjes zout uit. “Zout is een smaakmaker. Wij mogen met elkaar smaak geven aan het carnaval, en laten we ervoor zorgen het met elkaar niet te bederven”, zo sprak Oosterik. Na het laatste en bekende lied ‘Engelbewaarder’ blies de Tis Ma Waj Went Band alle kerkgangers weer naar buiten.
 

Henk van den Berg Erevoorzitter Stichting Borns Carnaval

Eenmaal bij het gemeentehuis aangekomen, trok de meerderheid van alle verenigingen naar de naastliggende feesttent om daar op een videoscherm de verrichtingen van de hoogheden tijdens de sleuteloverdracht te kunnen volgen. Een ceremonie die vooraf werd gegaan door enkele woorden van René Jannink, de nieuwe voorzitter van de Stichting Borns Carnaval. En natuurlijk kon en wilde hij er niet omheen zijn voorganger Henk van den Berg nog eens de loftrompet toe te steken voor zijn bewezen diensten in de afgelopen jaren. Een loftrompet die gepaard ging met de titel Erevoorzitter, en tastbaar werd gemaakt met een speciale steek waarop de mooie naam was geborduurd.
 

Maatschappelijke opdrachten

Daarna was het de beurt aan de burgemeester om de verenigingen uit te horen over de opdrachten die ze enkele weken geleden kregen tijdens de installatie van de Stadsprins. Daarin bleken de Melbuulkes al vergaande plannen te hebben met het realiseren van een voederhok bij het hertenkamp, inclusief bouwtekeningen, materiaalkeuze et cetera. Alleen liep het nog even spaak op een begroting van zo’n 3.500 euro… Ook De Doldraejers bedachten een ludieke vondst om onder hun opdracht uit te komen: het verwijderen van een enorme bult zand bij Ambiq. Met een toverstaf, een zandschep voor het college en het verzoek voor een blanco cheque werd de uitvoering van een en ander handig op de lange baan geschoven.
 

Wel concreet bleek de uitvoering van de opdracht die De Toet’nbloazers kregen. Zij dienden immers de driehonderd Oekraïense vluchtelingen die tijdelijk in Borne wonen een leuke dag te bezorgen. Prins Edwin vertelde daarop een inventarisatie van de mogelijkheden te hebben gemaakt, waarna men besloot een nieuwe kinderspeeltuin bij Maria Mediatrix te realiseren. “En voor de zomer is het klaar”, zo beloofde de Stadsprins.
 

Alle reden dus voor Pierik de sleutel met een gerust gevoel enkele dagen uit handen te kunnen geven. “Het is een mooie traditie om de sleuteloverdracht in Borne met maatschappelijke opdrachten gepaard te laten gaan. Laten we dat koesteren en tot in lengte van jaren proberen voort te zetten.”
 

Optochten op zaterdag en zondag

Zaterdag om 13.30 uur is het volgende hoofdstuk: de Grote Bornse Carnavalsoptocht die ook live op BorneBoeit zal worden uitgezonden en zondag vanaf 13.00 uur wordt het allemaal nog eens dunnetjes overgedaan in Zenderen. (AJ/BM)

 

Carnavalsmis en sleuteloverdracht

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024