De gemeenteraad besloot dinsdagavond unaniem om wel verder te gaan met het onderzoek naar de mogelijkheid van 80 tot 100 flexwoningen aan de Bornerbroeksestraat, maar de locaties Welemanstraat en Roskam Landen in het proces af te laten vallen. Met dien verstande dat er wel gekeken zou kunnen worden of Roskam Landen in Hertme uitgebreid zou kunnen worden met maximaal vijf sociale huurwoningen. Unaniem. Iedereen was het eens en daar zou je dan een punt kunnen zetten. Maar zo werkt dat niet in de politiek in Borne.
Identieke amendementen
Er lag een amendement van de coalitiepartijen Borne-Nu, VVD en CDA dat het bovenstaande beschreef, zeg maar even amendement ‘A.’ Er was ook een concept-amendement van oppositiepartijen D66, SP en LBHZ, dat vrijwel identiek was. Voor het gemak amendement ‘=A’. Een amendement dat nog niet was ingediend. En dan heb je dus een schorsing nodig om A en =A in elkaar te schuiven en dat heet dan ‘=ookA’ of iets dergelijks waar iedereen ineens helemaal achter kan staan. Ook GrLi/PvdA, dat in eerste instantie eigenlijk alle drie de locaties in een volgende fase onderzocht wilde hebben en GB90, dat al had laten weten het eens te zijn met de strekking van het amendement, maar zich nog niet had geschaard achter A of =A.
Opnieuw kritiek op het proces
Hoe dan ook hadden de bezwaren vanuit Hertme en Wensink-Zuid de raad overtuigd dat, om verschillende redenen, deze locaties niet geschikt zijn voor het realiseren van tijdelijke woningen. Het blijft een moeilijk proces om flexwoningen te plaatsen en de gemeenteraad worstelt ermee. Kritiek was er wederom op het proces. “Omwonenden en organisaties voelen zich niet gehoord. En dan druk ik mij nog zwak uit”, zei Karin Scholten (GB90) bijvoorbeeld. Frans Schoon (SP): “Ik kan me de frustratie uit Hertme goed voorstellen.” Leo Graafhuis (VVD): “We moeten constateren dat het proces in feite niet goed hanteerbaar is.” Jan de Vries (GrLi/Pvda) vond dat het college ‘het vertrouwen van de inwoners had verspeeld’ en ‘nietszeggende antwoorden tot kunst had verheven’.
Wethouder schiet uit zijn slof
Het schoot wethouder Martin Velten allemaal even in het verkeerde keelgat. “U heeft als raad het proces en het afwegingskader vastgesteld. Wij nemen u en onze inwoners serieus. Dat u er zo over krakeelt doet mij zeer. U zegt dat het fasegerichte proces niet werkt. Ja, daar kom ik ook achter. Maar zeg maar hoe het wel moet!” De wethouder moest opnieuw uitleggen dat in de volgende fase, waar dus de Bornerbroeksestraat in terecht is gekomen, de fase is waarin allerlei onderzoeken plaatsvinden naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. “Daarna bent u als raad weer aan zet.” Dat zal over een maand of zes zijn, verwacht de wethouder. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
U noemt mij naïef, dat mag! Maar deze tijdelijke betaalbare woningen zijn toch echt bedoeld voor Jongeren, gescheiden mensen die met spoed woonruimte nodig hebben en ja , ook voor statushouders. Nogmaals statushouders zijn nieuwe Nederlanders die terecht in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen. En die allemaal hun stinkende best doen om zo goed mogelijk te integreren.