Twee decennia geleden telde Borne nog elf galeries. Veelal met een commerciële opzet. Op een gegeven moment was er ‘geen droog brood’ meer mee te verdienen. Toch zijn en blijven er kunstliefhebbers. Zowel zij die creëren als zij die belangstelling hebben voor de kunst van anderen. Momenteel zijn er drie locaties die de kunstenaar en kunstliefhebber bij elkaar brengen. Gedragen door vrijwilligers. Het bestaan van Kunst in het Koetshuis wordt na twintig jaar met opheffing bedreigd. Omdat het wordt ingelijfd bij het nieuwe Huis Van Borne (gemeentehuis plus Kulturhus). Het Cultureel Podium heeft de galeriefunctie op de zondagen al 37 jaar. De Oude Kerk start vanaf 14 januari met Kunst in de Kerk.
Nieuw: Kunst in de Oude Kerk
“Het is de eerste tentoonstelling onder de noemer van Kunst in de Kerk die we organiseren”, vertelt Gerie van der Endt, één van de betrokken werkgroepleden. “Het is één van de vier maatschappelijke functies die we met de kerk gaan invullen.” Karel Leusink is de eerste kunstenaar die het podium van deze ‘multifunctionele ruimte’ aangeboden krijgt. De expositie werd geopend met een interview waarin dominee Johan Meijer van de Protestantse Gemeente Leusink uitnodigde om uitleg te geven over zijn werk. De kunstenaar was veertig jaar actief als tandarts in Borne. Na het beëindigen van zijn praktijk heeft hij een studie aan de kunstacademie opgepakt.
Hij heeft zich als kunstenaar breed ontwikkeld. In zijn thema Je Zus… Je Broer laat hij met etsen, collages en schilderijen zijn kijk op religie zien. Materialen als brons, kunststof, papier, verf en inkt zijn hem niet vreemd. “Ik ben blij met wat ik kan.” Zo heeft hij ook een blije Jezus, met op de achtergrond veel symboliek, weergegeven. Ook geeft hij op een geheel eigen wijze een interpretatie op het Avondmaal en de lijdende Jezus. De gewone mens en hoop zijn terug te zien in zijn werk. “Het gaat om zoals we met elkaar leven. Conflicten hebben zo weinig zin.” De kunst is te zien op diverse zondagmiddagen. Zie onze Uitagenda.
Beeldend kunstenaar Simone Zacharias te gast bij Bornse Synagoge
Simone Zacharias, opgeleid in Duitsland, is gepakt door de natuur. Ze weet de aandacht te vangen in haar dromerige wereld. Je blik wordt meegenomen naar de diepte van haar schilderijen. Ze creëert een wereld die wij deels kennen. Driedimensionaal maar dan toch in het platte vlak. Soms schildert ze wel 7 tot 8 lagen over elkaar. “Het lazuren neemt mij mee in een onvoorspelbaarheid”, legt ze uit. ”Ïk weet niet altijd waar ik ben”. Potloden, acrylverf, krijtjes versmelten met elkaar en beginnen te leven.
Hoe langer je naar het geschapen beeld kijkt hoe meer er te ontdekken valt: vogels, vissen, insecten, planten. Alles in herkenbare natuurlijke tinten. Het verhaal dat Zacharias vertelt neemt je mee in een surrealistische wereld, droom of toch herkenbaar? Volgens de kunstenares is het een wandeling door een surreële wereld. Wandelen, dat kan op zondagmiddag tot en met 4 februari, van het Cultureel Podium Bornse Synagoge naar de expositie in de Oude Kerk en die in het Koetshuis.
Op zoek naar de lichtheid van het bestaan in het Koetshuis
Kunstenares Herna Wielink exposeert tot 1 maart met schilderijen waar je ‘blij’ van wordt. “In deze wereld met veel leed is er behoefte aan positivisme, opgewektheid, lichtheid.” De aan de kunstacademie afgestudeerde Wielink laat zich veelal inspireren door de natuur. Daarvoor gebruikt ze bloemen uit haar tuin en kamer. De frisse kleuren van de acrylverf brengt ze met kwast en paletmes op grote en kleine doeken.
Ze is altijd weer op zoek naar nieuwe technieken en materialen. “Het moet geen kunstje worden”. Bijzonder is het resultaat van de indrukken die ze opdeed tijdens een autorit. De bloemen die door de snelheid van het voorbijgaan fragmentarisch zichtbaar zijn heeft ze vastgelegd in haar schilderijen. Je voelt in het beeld de afwisseling in snelheid en kleur. Dag en nacht te zien door de glazen pui van het Koetshuis naast het Kulturhus. (YD)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.