Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen naar de prullenbak waren verwezen, hebben de organisaties die ten dienste van kinderen staan de handen ineengeslagen en de al opgebouwde relatie omgezet in een gezamenlijke voorziening op de locatie waar momenteel de Jan Ligthartschool en Het Ridderspoortje staan. Met Te Kiefte Architecten is er een nieuw gebouw ontwikkeld dat een onderkomen voor basisonderwijs, kinderopvang, BSO en Kids Vooruit gaat worden.
Toekomstige gebruikers
Het basisonderwijs zal verzorgd gaan worden door wat nu nog de basisscholen Jan Ligthart en ‘t Oldhof zijn. Omdat de prognoses van de leerlingenaantallen in de toekomst hoger zijn dan voorzien is er bij de gemeenteraad een aanvraag gedaan om niet 12 maar 14 lokalen te mogen bouwen. Wanneer dat nu gebeurt, is dat minder duur dan wanneer die er in de toekomst moeten worden bijgebouwd. Stichting Brigantijn, de stichting waaronder de school valt, heeft die aanvraag ingediend. Verwacht wordt dat die wordt toegewezen.
De kinderopvang en de BSO gaan verzorgd worden door Duimelot, dat nu nog alleen een vestiging in Zenderen heeft. Zij zijn voornemens om met drie groepen te gaan werken, met de mogelijkheid naar een eventuele halve groep erbij. Kids Vooruit tenslotte krijgt een aangepaste ruimte in het gebouw voor kinderen met een beperking die in de klas les krijgen met de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben. Zij verwachten 6 à 7 leerlingen in de nieuwbouw.
Logische doorstroming in gebouw
De BSO wordt gehuisvest in Het Ridderspoortje nadat dat is aangepast aan de huidige eisen voor wat betreft de huisvesting. De nieuwbouw die daarop gaat aansluiten voor het basisonderwijs herbergt de groepslokalen voor de kleuter- en onderbouw. Centraal in het nieuwe gebouw ligt een hal, waarover later meer. Nadat die hal is gepasseerd kom je in de andere vleugel en daar worden de midden- en onderbouw gehuisvest. Zo stromen de kinderen als het ware aan de ene zijde van het gebouw in bij de kinderopvang en verlaten zij dat na het doorlopen van de basisschool aan de andere zijde weer. Alle verkeersruimtes zullen in gebruik worden genomen als leerpleinen, zodat er geen vierkante meters verloren gaan. Ook zullen er bij de ingangen lockers komen voor de jassen en tassen, zodat die leerpleinen netjes zullen zijn.
Centrale hal
Zoals te zien op de afbeelding is een gedeelte van de centrale hal verhoogd aangebracht. Daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst wordt onder de verhoging de technische ruimte gerealiseerd. De nieuwbouw wordt als een houten constructie geplaatst en als er dan allerlei klimaatkasten en dergelijke op het dak worden geplaatst, is er sprake van ongewenste trillingen. Een andere reden is dat er op deze manier als het ware een podium ontstaat waar voorstellingen kunnen plaatsvinden. Omdat ook Kids Vooruit in de school actief is zal er een voorziening komen waardoor ook de leerlingen uit deze groep op het podium kunnen komen.
Schoolomgeving
De nieuwbouw vindt zodanig plaats dat er zoveel mogelijk bomen worden gespaard. Tot zonsondergang blijft er een trapveldje beschikbaar voor de kinderen uit de buurt. Voor de kinderopvang is men nog een buitenruimte aan het ontwikkelen waar de kinderen zowel kunnen slapen als waar zij avontuurlijk kunnen spelen. Ieder lokaal heeft een uitgang naar buiten zodat de buitenruimte ook kan worden gebruikt tijdens de lessen. Voor de ouders van de jonge kinderen zullen er parkeerplaatsen worden gerealiseerd bij de ingang voor de kinderopvang en de groepen 1 tot en met 4. Aan de kant waar de oudere kinderen zitten zal er stalling komen voor de fietsen.
Oplevering en meer
Het behoeft geen betoog dat de school qua klimaateisen voldoet aan de allerhoogste normen en daardoor zeer toekomstbestendig is. Zo zal het dak waarschijnlijk bedekt worden met sedum en zonnepanelen. Helaas kon Enexis de gevraagde zware aansluiting wegens overbelasting van het net niet leveren. Daarvoor in de plaats komen er nu twee reguliere aansluitingen en is er zekerheidshalve een derde aangevraagd. Dan zal de energievoorziening op hetzelfde peil zijn als met één zware aansluiting. Wanneer alles gaat zoals het is gepland, hoopt men dit IKC (Integraal Kind Centrum) in juli 2025 in gebruik te kunnen nemen. (HvR)
Hieronder foto’s van Dirk de Graaf van de huidige Jan Ligthartschool en het verplaatsen van de noodlokalen uit de Bornsche Maten naar de Oldhofschool. Tijdens de bouw verhuizen de leerlingen van de Jan Ligthart tijdelijk naar de Oldhofschool.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.