Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de initiatiefnemer van het project, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werden geënthousiasmeerd om met vrijwilligerswerk deel te nemen aan de maatschappij en waar mogelijk te begeleiden richting een betaalde baan. Het was voor de 67-jarige Bosman best een emotioneel afscheid. Zijn ziel en zaligheid stopte hij erin en was de drijvende kracht ervan. Door zijn pensionering is het de vraag of het project nog wel in zijn huidige vorm zal blijven bestaan. De gemeente heeft besloten even een ‘pas op de plaats’ te maken en zich te willen heroriënteren op Borne Werkt.
Start in 2016
Bert Bosman werd totaal onverwacht werkeloos door het faillissement van reisorganisatie OAD. “Ik was toen 58 jaar. Een leeftijd waarop het in die tijd moeilijk was om weer ergens aan de slag te gaan.” Als voorzitter van BVV Borne had hij echter genoeg te doen. Thuiszitten en duimendraaien was er voor hem niet bij en hij was vaker dan voorheen op het sportpark te vinden. “Het viel mij op dat de accommodaties van de verenigingen eigenlijk heel vaak leeg stonden. Dat is zonde. Je zou er veel meer mee kunnen doen”, vond hij.
Via de gemeente Borne hoorde hij van het project FC Noaber in Oldenzaal. Zoiets, maar dan anders, zag Bosman in Borne wel zitten. “Er waren toen veel mensen bij huis, die net iets meer nodig hadden om weer volop mee te doen.” Het idee was om deze groep op vrijwillige basis in te zetten bij werkzaamheden op ’t Wooldrik, weer arbeidsritme op te laten doen en hen uit het sociaal isolement te halen. “Er zijn altijd klussen die bij verenigingen blijven liggen. Zoals sponsorborden schoonmaken en onkruid verwijderen, maar ook bij grote renovatiewerkzaamheden zijn altijd extra handen welkom. De andere kant is dat deelnemers van Borne Werkt zich niet alleen nuttig maakten, maar zich ook nuttig voelden. Je zag ze gewoon opbloeien.” In acht jaar tijd vonden in totaal 33 deelnemers hun weg naar betaald werk.
Tweede doelgroep
In 2018 kwam er voor Borne Werkt een extra taak bij: een rol in het verlengde inburgeringstraject voor statushouders. “Het werkte fantastisch. Wij boden een leerwerkplek, ze kwamen onder de mensen en leerden tegelijkertijd de Nederlandse taal.” De doelgroep was een heel andere, maar het mixte bijzonder goed. “Ik ben er trots op dat er onderling altijd een goede sfeer was.”
Veranderingen
Corona plaatste Borne Werkt, net als zoveel instanties, voor onvoorziene uitdagingen. “De buitenwerkzaamheden konden wel snel weer doorgaan, maar gezamenlijk lunchen en sporten was er niet meer bij.” Daarnaast veranderde de arbeidsmarkt drastisch. Een baan vinden werd gemakkelijker. Waar Borne Werkt op het hoogtepunt 38 deelnemers kende, zijn het er nu nog 20. “Eerder was het een mooie combinatie van statushouders en werkzoekenden, voor de helft mannen en de helft vrouwen. Nu zijn er nog 7 mannen en 13 vrouwen, de laatsten allemaal van allochtone afkomst.”
Toekomst
Een van de redenen om toch eens te kijken naar de toekomst van Borne Werkt. “Misschien meer in samenwerking met de SWB, Vluchtelingenwerk en Twente Milieu.” Bosman zou het wel jammer vinden als het project helemaal gaat stoppen. “Er blijven altijd mensen die, om wat voor reden dan ook, een lange weg naar de arbeidsmarkt te gaan hebben. Hou ze in beeld, geef ze wat te doen en zorg dat ze erbij blijven horen”, is zijn oproep. Een kleinschalig project als Borne Werkt, met veel connecties in de Bornse samenleving, is daarbij volgens Bosman van waarde. “Ik kijk er in ieder geval met veel plezier en trots op terug!” (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.