Waarom is nu gekozen voor de locaties Welemanstraat, Roskam Landen en Bornerbroeksestraat om te onderzoeken of er tijdelijke huurwoningen kunnen worden geplaatst en niet voor een van de andere 50 plekken die ooit genoemd zijn? Ambtelijk is gekeken naar ‘beschikbaarheid’ (zoals dat er nu sprake is van ‘extensief gebruik’, of bouwen kan en mag en of er de eerste 10 jaar geen woningbouwplannen liggen) en naar ‘geschiktheid’ (waaronder voldoen aan een aanvaardbaar woon- en leefklimaat).
Meningen verdeeld
Vooral dat laatste liet nog wel ruimte voor interpretatie, waardoor een aantal partijen in de gemeenteraad een beter ‘afwegingskader’ wenste. Rose Headley (GB90 - foto in tekst): “Je moet als gemeente kunnen uitleggen waarom juist bij hun speeltuintje flexwoningen moeten komen.”
Maar hoever ga je daarin of kun je het selectieproces ‘dichttimmeren’? Daarover zijn de meningen verdeeld. Headley vond dat ook het nieuwe afwegingskader nog punten open liet, maar Bastian Drees (Borne-Nu - foto in tekst) vond dat alles tot in de puntjes willen uitleggen alleen maar vertragend werkt. “Het is lastig. We moeten gaan bouwen terwijl het draagvlak soms ver te zoeken is. Maar discussies over meer afwegingen, extra regels en talloze checklists gaan niet helpen. Is het angst? Scoren voor publiek? Het creëert alleen maar meer onduidelijkheid.” Headley was van mening dat haar hameren op een goed proces gerechtvaardigd was omdat het allemaal ‘nieuw en belangrijk’ is.
Met een beetje andere insteek vonden ook Bo ter Braak (CDA) en Leo Graafhuis (VVD) dat het afwegingskader wel zo objectief mogelijk zou moeten zijn, maar dat de gemeenteraad uiteindelijk wel ruimte moet houden om haar eigen afwegingen te maken. Graafhuis: “Het is een hulpmiddel. We zullen altijd een eigen politieke afweging maken.”
Participatie
GrLi/PvdA en D66 wilden het eigenlijk helemaal anders doen en de inwoners laten meepraten over wat ‘geschikt’ en ‘beschikbaar’ is. Jan de Vries (GrLi/PvdA): “Wat is er nu op tegen om reacties op te halen, een informatieavond te organiseren en vooral te luisteren?” Ernst Janssen (D66) dacht dat je op die manier draagvlak kon bevorderen en kon voorkomen dat er eindeloze bezwaar- en beroepsprocedures zouden volgen. Maar de ‘luistersessies’ die eerder waren georganiseerd hadden juist veel onvrede en frustratie veroorzaakt. Bovendien zou het dan alleen maar veel langer gaan duren. Wethouder Martin Velten: “Ik zou zeker niet aanraden om participatie verder in het proces naar voren te halen. Nu duurt het al twee jaar voordat we iets kunnen realiseren.”
Lijst met plusjes en minnetjes
En zo wordt er verder geworsteld met de flexwoningen. Hoe dan ook komt er binnenkort een lijst met plusjes en minnetjes op ‘geschikt’ en ‘beschikbaar’ van een onbekend aantal potentiële locaties, waar in ieder geval de Welemanstraat, Roskam Landen en Bornerbroeksestraat ergens bovenaan zullen staan. Of het helpt zal de tijd leren. Bastian Drees: “Zelfs met een perfect afwegingskader en een perfect participatieplan kun je het niet voor iedereen goed doen.” En Martin Velten tenslotte: “Vertrouwen moet groeien. Bij de raad en bij de inwoners. Mijn hoop is gevestigd op de Tichelkampweg, zodat we ook allemaal kunnen wennen aan dit fenomeen.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
De hoop op een politiek goed besluit is daarmee vervlogen. De hoop is nu gevestigd op de Tichelkamp. De kruimelregeling die voor de aanvraag gebruikt wordt, geeft in ieder geval de mogelijkheid om in verweer te gaan als burgers. Het beste vereenigd in een gezamenlijke procedure.