Terwijl menigeen zich in deze tijd laaft aan het rijmen zijn er liefhebbers die zich het hele jaar door verlustigen aan poëzie. Zowel jong als oud. Dat was te merken tijdens de ‘gedichtenavond’ van Bornedoetpoëzie. De organisatie van de Bornse Poëzieavonden organiseerde een dichtwedstrijd als onderdeel van Textiel Biënnale Borns Blauw. Community Art: iedereen van binnen en buiten Borne kon een gedicht insturen. Uit 54 inzendingen, van een gedicht of rap over het thema BLAUW, zijn er tien gekozen die donderdagavond in het Kulturhus werden voorgedragen. Twee zijn op een bijzondere manier onderscheiden: op muziek gezet en in beeld omgezet.
Uitslag gedichtenwedstrijd
De jury had een lastige maar leuke klus om uit de talrijke inzendingen tien gedichten te kiezen die op deze speciale avond door de poëten zelf voorgedragen konden worden. Miriam Janssen, een van de juryleden: “We hebben erop gelet of de kleur blauw duidelijk en origineel is gebruikt. Verder natuurlijk of het lekker loopt, met niet teveel woorden en eventueel mooi klankgebruik.” Tevens is gekeken welke gedichten zich leenden voor een lied of een kunstposter. “De helft van de winnaars komt uit Twente. Waarvan enkelen uit Borne, de overigen ‘van ver’. Zelfs uit Vlaanderen.” Er kwamen gedichten binnen, geschreven door jongeren en ouderen, door ervaren dichters en beginnelingen. Ook was dit terug te zien in het aanwezige publiek. Gewoon omdat men plezier beleeft aan poëzie.
Gedicht op muziek en op plintposter
De bezoekers waren vooral ook benieuwd naar het winnende gedicht dat op muziek is gezet door Frank Droste van het Kulturhus. Hij speelt gitaar en speelde in verschillende bands en duo’s. De amateurmusicus schrijft ook liedjes en won in 2018 het eerste Twentse Songfestival met het lied Sterrestof. Voor de dichtwedstrijd zette hij het gedicht ‘Verjaardag van een wolk’ van de 22-jarige Yentl Foks op muziek. In de sfeervolle omgeving zong hij zelf zijn compositie. Een ontroerend lied waar de zaal stil van werd (op de bovenste foto samen met Frank Droste).
Beeldend kunstenaar Mirian Jacobs gaf de ‘poëziedoeken’ vorm die gedurende de textiel biënnale in het Kulturhus te zien waren. Als extra prijs maakte zij voor de dichtwedstrijd een ‘plintposter’ (gedicht gecombineerd met beeld) van één van de winnende gedichten. De poster is uitgereikt aan Mariet Lems met het gedicht ‘Vakantieherinneringen’ (foto in de tekst)..
Stadsdichter Hengelo
Tijdens de Poëzieavond trad ook dichter Wouter Munsterman op. Sinds december 2021 is hij stadsdichter en in die rol schrijft hij sinds oktober 2022 wekelijks voor De Twentsche Courant Tubantia een gedicht over één van de 62 buurten van Hengelo. Munsterman (foto in de tekst) verraste het publiek met zijn poëzie. Ook hij liet zich inspireren door Borns Blauw. Wellicht is zijn performance weer een inspiratie voor Borne. Is een ‘Dorpsdichter Borne’ toekomstmuziek?
Blauwdrukker Johannes Mulder
De basis voor deze Textiel biënnale Borns Blauw vormt het historische verhaal van de Bornse blauwdrukker Johannes Mulder uit 1811. Nu, eeuwen later, vormde het de inspiratiebron voor het drie maanden durende culturele project. Annemarie Steenbergen stuurde daarvoor een limerick in. De inzending viel niet in de prijzen, maar was wel een extra vermelding en een voordracht waard. (YD)
Wet Mulder
Er was ooit in Borne een drukker
Zo koppig en trots als een tukker
Hij bleef altijd trouw
aan indigoblauw
koos linnen, voor hem geen seersucker* (=soort stof)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.