Er zijn opnieuw drie mogelijke ontwikkellocaties voor flexwoningen aangewezen en net als bij de vorige locaties, waarvan uiteindelijk de Tichelkampweg overbleef, roepen de plannen bij omwonenden veel emoties op. Dat bleek tijdens de informatiebijeenkomst donderdagavond in het gemeentehuis.
De raadszaal was afgeladen vol toen het ging om het idee om aan de Bornerbroeksestraat 80 tot 100 tijdelijke woningen te plaatsen en 16 tot 24 aan de Welemanstraat, en net zo afgeladen vol toen het ging over 10 flexwoningen in Hertme. Vanuit het kerkdorp was er zelfs een bus gecharterd om de bezorgde dorpsbewoners naar het gemeentehuis te vervoeren.
Noodzaak
Niemand staat te springen om tijdelijke woningen in de buurt. Dat is niet alleen zo in Borne, maar ook overal in Nederland stuit de overheid hierop. De bedoeling is om snel 37.500 flexwoningen in het land te plaatsen om het nijpende tekort aan sociale huurwoningen op te lossen, maar daarvan zijn er nog maar 3.400 gerealiseerd. Overal zijn er bezwaren en dat is in Borne al niet anders. “Een passende en betaalbare woning vinden is gewoon heel moeilijk”, zei programmamanager Moniek Bazen. “Het is een uitdaging waar we samen voor staan.”
Het tekort aan betaalbare huurwoningen is een groot probleem voor studenten, starters, jongeren, spoedzoekers, mensen met een zorgbehoefte en statushouders. Wethouder Martin Velten legde uit dat het noodzakelijk is om doorstroming in de huurmarkt op gang te brengen om deze doelgroepen een plek te kunnen geven. Daarbij benadrukte hij nogmaals dat ‘statushouder’ niet hetzelfde is als ‘asielzoeker’. “Deze mensen zijn nieuwe Bornse inwoners en mogen in Nederland blijven. Als gemeente hebben wij een verplichting om hiervoor woonruimte te bieden. Dat lukte tot nu toe goed, maar de taakstelling wordt steeds hoger.”
Een van de oplossingen is snel flexwoningen plaatsen. In Borne is becijferd dat dit er minimaal 500 zouden moeten zijn. Velten: “We moeten de pijn over heel Borne dragen. Ook in Hertme en Zenderen.”
Bornerbroeksestraat
Maar ja, iedere plek voor flexwoningen stuit op – terechte en onterechte – bezwaren. Voor de grote locatie aan de Bornerbroeksestraat waren eigenlijk de minste insprekers naar het gemeentehuis gekomen, hoewel er wel zorgen waren over de grote belasting voor de Oldhof wijk en of de infrastructuur het wel aankon. Het naastgelegen Hospice leek van mening dat men wel in overleg tot een goede inpassing zou kunnen komen.
Welemanstraat
In Wensink-Zuid meer tegengeluiden. “Waarom niet in de Bornsche Maten? Genoeg ruimte”, “Er is nu al een parkeerprobleem in de straat”, “Hoe gaat dat allemaal passen als je de bomen, het trapveldje, de wadi’s en het hondenveldje wil behouden?”
Vooral ook vragen over de afwegingen die hebben geleid tot de keuze voor de Welemanstraat. “We zien een tabel met 10 vinkjes, maar dat is wat anders dan een onderbouwing van hoe de keuze tot stand is gekomen.” Een opmerking die later op de avond ook gemaakt werd en die de gemeente heeft doen besluiten alsnog een samenvatting van de ambtelijke overwegingen te publiceren. Daarnaast een opmerking over veiligheid, met name vanwege de doelgroep mensen met een GGZ-indicatie.
Hertme
Bij tijd en wijle grimmig werd het bij de sessie over de beoogde tien flexwoningen in Hertme. “Een overval techniek”, “Als bom gedropt. Dat komt wel binnen in een dorp als Hertme!”, “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit er snel doorheen gejaagd moet worden voordat de Omgevingswet ingevoerd wordt”, “Jullie doen drie jaar over het nieuwe gemeentehuis, zes jaar over een sporthal en dit moet er in 14 dagen tijd doorgejast worden?”, “Het proces geeft ons weinig tijd om te reageren”, “Het zijn gewoon barakken!” en “Het enige argument is ‘hier hebben we toevallig een stukje grond’. Het is hapsnapbeleid!”
Ook vanuit de dorpsraad kritiek: “We spraken over het nieuwbouwproject Roskam Landen II met de gemeente. Er moesten drie sociale huurwoningen bij. Daarmee dachten we dat de kous af was. Heel jammer dat dit niet met ons overlegd is.” Tien woningen op totaal 187 woningen in Hertme vindt men boven proportioneel veel.
Vervolg
Op 21 november spreekt de gemeenteraad over de nieuwe locaties. De verwachting is dat er veel insprekers zullen zijn. Uiteindelijk zal de gemeenteraad op 12 december de knoop moeten doorhakken en rood of groen licht te geven om verder te gaan met het ontwikkelen van tijdelijke woningen op deze drie locaties. (AJ)
Luchtfoto’s © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Inderdaad de gemeente dient de tijd nemen met de betrokken dorpsraden - wijkraden - het probleem samen op te lossen. Haastige spoed is zelden goed.