Oranje verzamelcontainers verdwijnen
PMD-AFVAL BIJ HOOGBOUW BINNENKORT ALLEEN IN DOORZICHTIGE PLASTIC ZAKKEN

Oranje verzamelcontainers verdwijnen

Halverwege volgend jaar zijn alle verzamelcontainers voor verpakkingsafval op milieupleinen en bij hoogbouw verwijderd. Plastic verpakkingsmateriaal, blik en drankkartons (PMD) moeten straks bij hoogbouw aangeboden worden in doorzichtige plastic zakken, die wekelijks worden opgehaald. De minicontainers aan huis blijven gewoon in gebruik.
 

Vervuiling

De reden erachter is dat bijna 97 procent van het PMD afval in de verzamelcontainers zodanig vervuild is dat het geheel wordt afgekeurd. “Je wilt niet weten wat er allemaal in aangetroffen wordt”, zegt wethouder Michael Geerdink. “Tot accu’s aan toe!” De gemeente krijgt voor dat afgekeurde afval geen vergoeding, maar heeft wel de kosten van ophalen en verbranding. Dat drijft de totale afvalkosten op.
 

Bij het haalsysteem met de minicontainers aan huis wordt beter gescheiden. Ook niet optimaal, maar voor het merendeel van het afval krijgt Borne in ieder geval nog het halve tarief uitbetaald. “Er zit heel duidelijk verschil in de kwaliteit van het PMD-afval en we krijgen er maar moeilijk grip op om het beter te krijgen bij de verzamelcontainers. Het heeft er ook mee te maken dat het anoniem is.”
 

Ervaringen in andere gemeenten

In Wierden en Rijssen/Holten is men overgegaan op PMD in doorzichtige plastic zakken. “Daar is het resultaat overweldigend”, weet Geerdink. De bedoeling is om bij hoogbouw een plek in te richten waar de – gratis verstrekte – afvalzakken kunnen worden opgehangen en deze worden dan wekelijks opgehaald. “Als daar ongeoorloofd afval bij zit, dan proberen we te achterhalen van wie het is. En het eerste jaar zetten we ook in op extra communicatie.” De nieuwe vorm van inzameling van het PMD afval kan leiden tot lokaal rommel in de openbare ruimte als gevolg van onjuist aanbiedgedrag. “Dit is uiteraard dan een kwestie van zo snel mogelijk weer opruimen. Ervaringen uit andere gemeenten wijzen erop dat dit met de juiste handhavingsaanpak en communicatie een beheersbaar effect is, waardoor de kwaliteit van de openbare ruimte op peil blijft.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
El Neo Rey — 11 nov 2023
Vroeger hadden we bij de 'hoogbouw' in het centrum van die fantastische blauwe zakken met het Gemeente Borne Logo die we op mochten halen bij het gemeentehuis. Dat was perfect. 1x per week een zak, of misschien 2, met restafval op een, op loopafstand bevindend, afhaalpunt. Toen kwam ineens DIFTAR. Heb het nut, helemaal sinds bleek dat hele ladingen worden afgekeurd, er nooit van ingezien. Dubbel zover lopen, mensen die wat beperkter zijn hebben hier nog meer last van dan ondergetekend persoon, en het levert niks op. Ja, kosten voor de portemonnee. Kunnen we niet gewoon terug naar de oude situatie die dan gaat leiden tot nascheiding?! Denk dat er heel veel, met name ouderen, mee geholpen zijn.
Ron Hartman — 06 nov 2023
Zolang Neo-liberaal de mores is, zullen de voormalig publieke diensten en de betrokken oud ambtenaren of bestuurders floreren. Een ander voorbeeld dan Twence is Eneco. Voormalige Gemeentelijke Energiebedrijven die gezamenlijk optrekken en geprivatiseerd, beloofden zich als semi publieke diensten in te zetten in het belang van het volk. Ze kregen mooie garanties en gigantische hoeveelheden windmolens werden gebouwd met onvoorstelbaar hoge subsidies. Klanten werden verleid om juist vanwege die groene stroom, bij het bedrijf van oud ambtenaren en bestuurders te blijven. En WIE was het duurst in de energiecrisis? Een Euro per kwh vroegen ze voor die door de belastingbetaler, hard draaiende windmolens voor de bijna gratis stroom tijdens de piek. Menig bakkerij ging daarom failliet.
Het ging over Twence? Ja, die wil ook graag gratis brandstof en liefst dus veel af te keuren, maar prima brandbaar spul. Flink ingewikkeld houden dus…
Dirk — 06 nov 2023
En nu graag vanuit het torentje op het rheineplein een concreet antwoord op wat de stijging is voor 2024 van de afvalstoffenheffing is. Dit soort ambtelijke en wollige luchtfietserij (overweldigend, extra communicatie, handhavingsaanpak, GRATIS afvalzakken )hebben we bij het vorige college al genoeg gezien en gehoord. Hoe diep moeten we nu weer in ons buideltje tasten voor een ontwikkeling die van te voren al is voorspeld maar welke voorspelling aan dovemansoren was gericht...
In Wierden het resultaat overweldigend? In 2022 werd daar slechts 3% goedkeurd en 94% viel in de tussencategorie met een vervuiling tussen de 15 en 35%. Nu kan de hoogbouw ieder moment PMD wegbrengen en straks 1 keer per week dus minder service. De zakken aan de straat leveren nieuwe problemen op. Ook hier kan restafval inzitten, kunnen wegwaaien en te vroeg aan de straat gezet worden. Ongedierte kan op zoek gaan naar voedsel en zakken kapot knagen. Borne moest zonodig Diftar invoeren dat ontwijk gedrag in de hand werkt. 2 miljoen € afval reserve als sneeuw voor de zon verdwenen en tarieven zijn sterk gestegen.
Steeds meer gemeenten gaan over op nascheiding maar in Twente worden we gegijzeld door Twence die weigert te investeren in een nascheidingsinstallatie en zo achter de feiten blijft aanlopen. Ondertussen worden daar grote hoeveelheden grondstoffen verbrand en halen ze afval uit het buitenland. Alles voor de winst.
In Wierden het resultaat overweldigend? In 2022 werd daar slechts 3% goedkeurd en 94% viel in de tussencategorie met een vervuiling tussen de 15 en 35%. Nu kan de hoogbouw ieder moment PMD wegbrengen en straks 1 keer per week dus minder service. De zakken aan de straat leveren nieuwe problemen op. Ook hier kan restafval inzitten, kunnen wegwaaien en te vroeg aan de straat gezet worden. Ongedierte kan op zoek gaan naar voedsel en zakken kapot knagen. Borne moest zonodig Diftar invoeren dat ontwijk gedrag in de hand werkt. 2 miljoen € afval reserve als sneeuw voor de zon verdwenen en tarieven zijn sterk gestegen.
Steeds meer gemeenten gaan over op nascheiding maar in Twente worden we gegijzeld door Twence die weigert te investeren in een nascheidingsinstallatie en zo achter de feiten blijft aanlopen. Ondertussen worden daar grote hoeveelheden grondstoffen verbrand en halen ze afval uit het buitenland. Alles voor de winst.
Hans van Hasselt — 05 nov 2023
Als de verzamel containers verdwijnen dan gaat het verpakkingsmateriaal weer in de grijze container
Jan — 05 nov 2023
Laat het scheiden van afval niet aan de burgers over.
Machinaal scheiden is voordeliger en beter.
Wgkub — 05 nov 2023
Dirk, na het lezen van je verhaal heb ik hier weinig aan toe te voegen.
Je noemt het regenten, ik heb er een andere naam voor, die ik hier niet zal noemen! Ze komen en ze gaan, ik heb er alles behalve respect voor.
Dat er in elke mand rotte appels zitten wisten ze toen ook al, dat er dus nu regelmatig restafval tussen zit was te voorspellen.
Doordrukken tijdens de eigen "regeerperiode" dat heeft die ... gedaan!
Dirk — 05 nov 2023
Kan het niet laten: er was eens een college en ee raad, not so long ago, die er het mantra op na hielden dat diftar compleet het ei van Columbus was. Wat er ook vanuit het inwonersbos naar het onaantastbare regentenkasteel werd aangedragen, de 'onaantastbaren' hielden voet bij stuk en bleven doof voor alle goede adviezen. De verantwoordelijke regenten zijn inmiddels vertrokken naar een plek far far away en niemand heeft ze ooit teruggezien, het zijn enkel de horigen die de rekening van dit sprookje uit hun buideltje mogen betalen. Ze leefden nog lang, maar gelukkig, dat is nog maar de vraag....
Paul — 05 nov 2023
Ik vind het een goed idee om te zorgen dat het afval in Borne goed gescheiden word. De ideeën die worden geopperd worden volgens mij jammer maar helaas niet goed getoetst door de gemeente.
Ik heb zelf verschillende medische aandoeningen waarbij het medich afval direct te herleiden is naar mijn aandoeningen. In Nederland wordt getracht om alle individuele medische zaken strikt persoonlijk te houden. Ik word nu gedwongen om mijn medische dosier (gechargeerd uiteraard) met heel Borne te delen. Dit is voor mij onacceptabel. Ik hoop dan ook dat de gemeente dit nogmaals goed wil (laten) toetsen. Mocht dit worden doorgevoerd zal ik zeker juridische stappen overwegen op grond van schending van mijn privacy.

Hs — 05 nov 2023
Bezint eer ge begint want nu gaan alle containers weg met de nodige kosten ,en volgend jaar staan er weer nieuwe .Jullie weten toch zelf ook wel dat niet gaat werken . En die afval blijven sommige mensen wel dumpen hoor dan ligt straks alles weer in de bossen .Zorg dat mensen het grof vuil gratis mogen weg brengen in Hengelo
Sjors — 04 nov 2023
Mag ik die zak dan 6 dagen ervoor al aan de paal hangen? Ik ga die zakken toch echt niet dagen in mijn huis, berging of op de galerij laten staan.
Henry — 04 nov 2023
Er kan in de toekomst nog altijd een zak bijgehangen worden waar nog steeds troep in zit! Wat lost dit dan op? Of laten ze díe zak hangen? Denk het niet.
Dus? En wat als Twentemilieu vergeet de zakken op te halen?
Want.....dit gebeurt nu nog te vaak dat TM gewoon vergeet een oranje container te legen, VOORAL bij hoogbouw.....

Invoering Ja-stickers in voorjaar 2025

Naar verwachting in mei volgend jaar stapt de gemeente Borne over op het zogenaamde opt-in...
21-11-2024

POP’s officieel in gebruik genomen

Ze staan er al een tijdje: de zogenaamde Proef Ontmoetingsplekken (POP’s), maar...
20-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

Leden van het BornePanel hebben een vragenlijst ontvangen van Kennispunt Twente. Dit...
19-11-2024

Brandweerjubilarissen in het zonnetje

De jaarlijkse korpsavond van de Brandweer Borne is traditiegetrouw hét moment om de...
15-11-2024

Koen Schukkink nieuwe hoofdredacteur BorneBoeit

Onder toeziend oog van notaris Arthur de Kok zette Koen Schukkink zijn handtekening onder de...
11-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

ADVERTORIAL. Afgelopen week hebben leden van het BornePanel een vragenlijst ontvangen van...
11-11-2024