Vanuit de gemeenteraad kwamen er regelmatig vragen over de kosten van het project Huis van Borne, waarbij de gemeentelijke organisatie zou intrekken bij het Kulturhus. Hoe staat het ervoor en is het nog steeds wel het meest verstandige scenario?
Alle drie de opties – renovatie van het huidige gemeentehuis, duurzame nieuwbouw en intrekken bij het Kulturhus – werden nog eens nagerekend en daaruit wordt geconcludeerd dat het Huis van Borne nog steeds financieel het meest aantrekkelijk is.
9,6 miljoen
De geschatte investering is inmiddels wel weer nog eens 1,5 miljoen hoger dan de laatste raming in september vorig jaar en komt nu op 9.6 miljoen uit. Maar de kosten van de alternatieven zijn ook gestegen naar 14 miljoen (renovatie) en 12,4 miljoen (nieuwbouw). “Het is nog steeds gunstig om met het Huis van Borne door te gaan”, vindt wethouder David Vermorken.
Voordelen
“De financiële voordelen zitten er met name in dat we ruimtes kunnen delen met het Kulturhus en minder oppervlak bouwen aan een bestaand gebouw. Maar de alternatieven hebben nog meer nadelen. Om te beginnen is daarin het maatschappelijk plein met optimale samenwerking met sociale partners niet opgenomen en een ander nadeel is dat in beide opties de gemeentelijke organisatie tijdelijk elders gehuisvest moet worden. In Borne is daarvoor geen kantoorvolume beschikbaar. Dan zouden we al naar Hengelo of Almelo moeten gaan en … nou ja … daar vind ik wat van.”
Niet meegenomen in het vergelijk is de eventuele opbrengst van het huidige gemeentehuis na verkoop. “Dat is een eenmalige opbrengst en we vonden het niet zuiver om dat op te nemen. Het hangt er bovendien helemaal vanaf wat de gemeenteraad er mee wil. Stel dat deze plek een park moet worden, dan is er helemaal geen opbrengst.”
Planning
De gemeenteraad wordt eind oktober bijgepraat over het project. Ondertussen lopen de voorbereidingen door. “Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk en de selectiefase van de Europese aanbestedingsprocedure is inmiddels gestart. De planning is om nog voor de zomer van 2024 aan de slag te gaan en ongeveer een jaar later het gebouw op te leveren.”
Nieuwe naam
Hoe zit het eigenlijk met de nieuwe naam? De gemeente schreef in april een prijsvraag uit. De timing was bijzonder ongelukkig, net na het floppen van project ’t Wooldrik en de reacties uit de samenleving waren niet bepaald positief. Er zou echter haast zijn bij die nieuwe naam, was de verklaring destijds. Inmiddels is het bijna een half jaar later en die naam is nog steeds niet gekozen. “We dachten dat we nu al verder zouden zijn en een projectvoorstel aan de raad hadden kunnen voorleggen. Daarin hebben we wat vertraging opgelopen.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.