Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel de fractie van D66 in Borne vormt, en het D66-bestuur Hengelo-Borne. Afgelopen woensdag ontplofte de situatie, waarna Janssen besloot niet langer te willen samenwerken met het bestuur dat hij ‘onprofessioneel, zelfs laakbaar bestuurlijk gedrag’ verwijt.
Emotioneel laat hij weten zich onheus en onfatsoenlijk behandeld te voelen door het bestuur. Janssen blijft als D66-raadslid in de gemeenteraad van Borne actief en wil zijn huidige raadstermijn gewoon afmaken.
‘Opeenstapeling van incidenten’
“Als raadslid heb je een mandaat van de kiezer. Formeel heeft hij gelijk dat de beslissing om door te gaan aan hem is. Daar hebben wij ons als bestuur bij neer te leggen”, zegt Ronald Brand namens het bestuur van D66, dat eigenlijk liever geen commentaar op de kwestie wil geven. “We hadden gehoopt het intern op te kunnen lossen. De discussie hoort niet via de media te gaan. We betreuren het dat hij deze stap nu neemt.” Volgens Brand gaat het niet om een politiek-inhoudelijk conflict. “Zeker niet. Wij respecteren Ernst Janssen als raadslid in Borne.” Het zou gaan om een ‘aaneenschakeling van incidenten’ die gaan over ‘een verschil van mening over de toekomst van D66 in Borne’.
Het bestuur van een lokale politieke partij heeft in het Nederlandse stelsel een beperkte rol. De dagelijkse politieke koers wordt bepaald door de fracties in de gemeenteraad. Het bestuur is wel verantwoordelijk voor verkiezingsprogramma’s en verkiezingslijsten. Brand: “Kandidaatstelling is uiteindelijk aan de leden, maar ik vermoed dat Ernst zich bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer kandidaat zal stellen. Ook al gezien zijn leeftijd.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Op de eerste plaats staat het belang van de partij, dan dat van de politicus, dan dat van de politicus etc etc. En op de tiende plaats of lager komt het belang van de kiezer??.
Nadat je je stem hebt uitgebracht gaat het alleen nog maar om het eigenbelang van partij en politiek.