In de zomer van 2018 opende Het Ideaal, daar waar het zelfvoorzienende centraal staat, restaurant Het Seminar in Zenderen. “Een perfecte plek om mijn ideeën over genieten en bewust en gezond te leven verder uit te rollen”, zei eigenaar Willem Bokhove toen. En bijna perfect werd het. Tot vlak voor deze zomer, toen organisatorische rimpelingen opdoemden en een pas op de plaats noodzakelijk maakten.
Nieuwe mensen met nieuwe passie
Inmiddels zijn de kussens opgeschud. De Bornenaren Richard en Jacqueline Ottenschot kwamen over van Hotel Landgoed Ehzerwold in Almen om de nieuwe lijnen uit te zetten en de dagelijkse leiding op zich te nemen. Een tweetal koks volgde hun pad, net als een enthousiaste restaurantmanager. En ook Jan Koehorst vond in het nieuwe Seminar een mooie basis om zijn aloude broodbakkwaliteiten nieuwe impulsen te geven. “Kortom, Het Seminar blijft oer en degelijk, maar wel met een nieuwe passie. Een passie die je terugvindt in heerlijke gerechten, ambachtelijke producten en een tastbare gastvrijheid”, aldus een gedreven Ottenschot.
Zo zal het fine-dining verleden plaats gaan maken voor een à la carte concept, waarbij de gasten de vrijheid hebben om te kiezen wat ze lekker vinden. Eenvoudige, verse en lekkere gerechten, samengesteld uit seizoensgebonden ingrediënten die rechtstreeks uit de eigen tuinen komen. Maar ook van de andere producten, die bijvoorbeeld zijn vervaardigd in de eigen koffiebranderij, zalmrokerij en bakkerij. “Want hoe anders we het ook willen gaan doen,” verklaart Ottenschot, “we blijven ons richten op de lokale, ambachtelijke producten, vanuit een zelfvoorzienende basis en een ongeremd streven naar duurzaamheid.”
Jan Koehorst: ‘Ik wil graag weer doen wat ik leuk vind’
Deze uitgangspunten waren ook ‘koren op de molen’ van bakker Jan Koehorst, die zijn sabbatical daarom met graagte inruilde voor een nieuwe uitdaging in Zenderen. “De formule spreekt me aan, ik wil graag weer doen wat ik leuk vind en dat kan ik hier.” Met de van hem bekende glinstering in zijn ogen verhaalt Koehorst over de broodproducten die hij inmiddels heeft gemaakt. “Hiervoor gebruik ik normale tarwe, waar ik zo’n 40 procent graan uit Twente aan toevoeg. Het resultaat is een heerlijk, stevig en karaktervol brood dat straks geserveerd wordt bij Het Seminar en ook te koop zal zijn bij De Karmeliet, ook van Het Ideaal.”
Samengevat: de beleving is terug in Zenderen. Een beleving waarin smaak en passie hand in hand gaan en waarin de ambachtelijke, groene en duurzame aanpak centraal staat. Op woensdag 27 september opent het restaurant opnieuw haar deuren met een feestelijk samenzijn voor genodigden en medewerkers. “Daarna hopen we iedereen weer het genot te mogen bieden van de eenvoudige, pure en heerlijke dingen in het leven. We zijn er klaar voor in Zenderen!”, besluiten Richard en Jacqueline. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.