Volgende week vergadert de gemeenteraad opnieuw over de plannen van zorginstelling Actolei om de locatie De Scholtenhof aan de Hertmerweg in Zenderen te verbouwen en de capaciteit uit te breiden van 38 naar 48 bewoners. In De Scholtenhof wonen mannen met een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen. Maximaal 10 daarvan zijn mannen in de laatste fase van een tbs-traject.
De verbouwingsplannen passen niet in het huidige bestemmingsplan en daarom moet de gemeenteraad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen (vvgb)’ afgeven. In juli dit jaar wilde de gemeenteraad daar niet aan meewerken, ondanks een positief advies van het college, hoewel wethouder Martin Velten had laten weten een afwijkende mening te hebben en geen voorstander te zijn van een uitbreiding van de capaciteit van de zorglocatie.
Wethouder Velten nu ook achter plannen
Nu ligt er opnieuw een positief advies van het college en dit keer is het een unaniem besluit. Martin Velten: “Ik heb nooit twijfels gehad over de veiligheid of de kwaliteit van het bestuur van Actolei. Het ging mij met name om de uitbreiding van 38 naar 48 cliënten en het ontbreken van draagvlak daarvoor in Zenderen. Gaandeweg kreeg ik toch een andere mening.” De gemeente liet een externe jurist naar de kwestie kijken. Deze oordeelde dat het zeer de vraag is of een afwijzing van de aanvraag bij de bestuursrechter stand zal houden. Velten: “Stel dat de Raad van State het verwerpt, dan is het niet ondenkbeeldig dat er een schadeclaim wordt ingediend. Bestuurlijk is het daarom niet verantwoord met de weigering van de vvgb door te gaan.”
Draagvlak in Zenderen
“Mij is ook wel gebleken dat het met het ontbreken van draagvlak in Zenderen wel meevalt. Er zijn geen zienswijzen ingediend en er zijn bij de behandeling in de gemeenteraad ook geen insprekers geweest. Dat had ik eigenlijk wel verwacht. Al met al redenen om mij nu achter mijn collega’s in het college te scharen.”
‘Netjes bestuurlijk afhechten’
De vraag is hoe de gemeenteraad erover denkt. In juli was nog een grote meerderheid tegen de uitbreidingsplannen. Wat op de achtergrond meespeelt is het verleden, waarin De Scholtenhof geleidelijk uitgroeide van een kleinschalige zorgboerderij naar de huidige voorziening beschermd wonen, waar steeds meer mensen kwamen dan beoogd. Er werd niet of niet goed gehandhaafd en afspraken bleken niet correct te zijn vastgelegd. Burgemeester Jan Pierik: “Het was ook mede onze schuld. Door niet te handelen zet je jezelf klem. We hebben het te lang laten slepen. Op een gegeven moment moet je een streep zetten en de zaak netjes bestuurlijk afhechten.” Martin Velten ten slotte: “We hebben alles nu zo goed mogelijk vastgelegd op die 48 plekken. In de toekomst kijken kan niet, maar meer kunnen we op dit moment niet doen.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Tegen het ongewijzigd laten van bestaand beleid/bestemmingsplan kun je claimen wat je wilt, maar dat zal
zeker hier nooit onrechtmatig zijn en dus ook
Nooit schadeplichtig worden.