De gemeente Borne heeft zich binnen de Regionale Energiestrategie (RES) Twente gecommitteerd aan de opgave om in 2030 in ieder geval 20GWh energie op te wekken via grootschalige duurzame opwek. Borne heeft daarvoor een voorkeur voor energie uit zon en niet uit wind. Om grip te houden op de ontwikkelingen en op de ruimtelijke en ecologische kwaliteit van zonnevelden, zijn er beleidsregels opgesteld, die nu zes weken voor inspraak zijn vrijgegeven.
20 hectare
Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de landschappelijke inpassing en de wijze waarop initiatiefnemers de inwoners betrekken bij de plannen. Daarnaast ligt vast dat een zonneveld minimaal op 100 meter afstand van woonhuizen gesitueerd moet zijn. Om de RES-doelstelling te halen is ongeveer 20 hectare aan zonnevelden nodig. Een zonneveld is minimaal 2 hectare (circa 4 voetbalvelden) en maximaal 15 hectare groot.
Kansenkaart
Uitgangspunt voor de locaties is de ‘kansenkaart zonne-energie’ die al eerder werd vastgesteld. Daarop zijn gebieden aangegeven die geschikt (groen), mogelijk geschikt (oranje) dan wel ongeschikt (rood) worden geacht. “Je moet het niet zo zien dat waar het groen is de zonnevelden komen en in rood absoluut niet”, legt wethouder David Vermorken (in afwezigheid van verantwoordelijk wethouder Michael Geerdink) uit. “We leggen de beleidsregels niet voor niets ter inspraak voor. Er zal ook zeker nog worden gekeken naar argumenten vanuit de inspraak waarom op bepaalde plekken wel of juist geen zonnevelden gesitueerd kunnen worden.”
Vervolg
Er zou al veel belangstelling zijn voor het bouwen van zonnevelden. De bedoeling is dat een toetsingscommissie alle plannen beoordeelt en afgesproken is ook dat er in principe niet meer zonneparken aangelegd worden dan voor de benodigde doelstelling. In december dit jaar zou dat allemaal moeten resulteren in een raadsvoorstel.
Hoe het verder moet met het windbeleid, dat er niet is, blijft nog onderwerp van gesprek. “Daar spreken we volgende week over in de collegevergadering”, aldus Vermorken. (AJ)
De beleidsregels zijn binnenkort te raadplegen op de website van de gemeente, via www.officielebekendmakingen.nl en analoog bij de publieksbalie van het gemeentehuis.
Voor een grotere weergave van de kansenkaart (PDF) klik HIER.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
We veranderen nauwelijks, dus wordt moeder aarde al sneller onleefbaarder en is vergrijzing binnenkort al weg.
Minder grondstoffen, minder energiegebruik, en wat we wel gebruiken handiger combineren helpt: overdag eerst de wasmachine aan, dan de vaatwasser en de droger vervangen door waslijn (als buurt meewerkt in frisse lucht). Eventuele electrische auto overdag opladen (vaak bij werk) zodat die 's avonds weer als buffer kan dienen. Hoewel geen auto je ook een dag in de week werken scheelt.
Maar nu over die panelen. Liggen ze al op je eigen dak? Scheelt een hoop hitte op je zolder. En over zonnepanelen op de grond: combineer het handig met landbouw, er zijn genoeg voorbeelden waarbij de plantjes blij zijn met wat schaduw en de panelen met wat koeling.