Oekraïense vluchtelingen hebben geen recht op studiefinanciering en de tijdelijke regeling om hetzelfde collegegeld te betalen als Nederlandse studenten en statushouders is afgelopen. Vanaf dit jaar geldt voor hen het veel hogere tarief voor studenten van buiten de Europese Unie. Daardoor dreigen deze studenten tussen wal en schip te raken. Zoals de 22-jarige Nataliia Bolduieva en de 18-jarige Viktoriia Stepanova, die na het uitbreken van de oorlog in hun vaderland een toevlucht vonden in De Zwanenhof in Zenderen.
Viktoriia
Vorig jaar organiseerden zij een benefietvoorstellling in De Zwanenhof, met als doel geld in te zamelen voor studiekosten. Viktoriia startte op het Saxion met een studie International Human Resources Management, maar kon haar draai niet vinden. “Een nieuw land, een nieuwe taal, ik kende niemand. Het was te moeilijk.” Ze besloot halverwege het studiejaar te stoppen om een jaar later een verse start te maken. “Ik spreek nu beter Engels en heb meer vrienden. Ik hoef het niet meer helemaal alleen te doen.” Maar tot haar schrik was het collegegeld in een keer een heel stuk hoger!
Nataliia
Nataliia, een begenadigd musicus, was aanvankelijk van plan een studie te volgen aan het conservatorium. Gesprekken met een loopbaancoach, bekostigd uit de opbrengsten van de benefietvoorstelling, brachten haar echter op een ander idee. “Ik wil toch graag helpen bij de wederopbouw van mijn land na de oorlog. Ik droom ervan om onderdeel te zijn van een internationale gemeenschap die Oekraïne helpt een toekomst op te bouwen. Op economisch gebied en op andere vlakken.” Ze koos voor de studie International Business aan het Saxion, maar liep tegen hetzelfde probleem aan als Viktoriia. “We hadden zo gehoopt dat we hetzelfde collegegeld zouden moeten betalen als Nederlandse studenten, maar we kregen heel teleurstellend nieuws!”
Opgeven was er echter niet bij. Met hulp van vrijwilliger Aafke Feenstra werden allerlei fondsen aangeschreven in de hoop op een oplossing. En toen was daar ineens het nieuws dat de gemeente Borne in de bres wilde springen. “Ongelofelijk nieuws! Ik weet niet hoe ik deze mensen moet bedanken! Het is een droom die uitkomt!”
Borns studiefonds
Het initiatief werd genomen door VVD-raadslid Leo Graafhuis, die zich het lot van de Oekraïense studenten aantrok. Met een amendement deed hij een beroep op het college om een regeling op te zetten voor een tegemoetkoming aan Oekraïense studenten die in de gemeente Borne gehuisvest zijn. De gemeente Borne heeft bijna 2,5 miljoen overgehouden van een uitkering van het Rijk voor opvang van de oorlogsvluchtelingen. Het bedrag van het studiefonds – 100.000 euro – kon van die reserve afgehaald worden. De gemeenteraad ging in meerderheid met hem mee.
Oproep aan gemeenten en onderwijsinstellingen
Binnen een paar dagen kwam de regeling tot stand, die neerkomt op dezelfde studiefinanciering die geldt voor Nederlandse studenten. “Het is ook redelijk”, vindt burgemeester Jan Pierik. In Borne gaat het vooralsnog om drie Oekraïense studenten. “En daarmee is het geld ook al bijna op, want we moeten reserveren voor de gehele studieperiode. Daarom zou het fijn zijn als de onderwijsinstellingen specifiek voor deze groep het gereduceerde tarief (blijven) vragen. Dan kunnen we er meer helpen.” Een oproep in die richting is gedaan en de gemeente Borne heeft ook andere gemeenten aangeschreven met het verzoek om hetzelfde te doen als Borne.
Nataliia: “Ik kan niet wachten om te beginnen! Het voelt als een gift uit de hemel! Dit is het begin. We zullen een weg vinden om onszelf te ontwikkelen én met ons een beetje de wereld!” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.