Vlak voor de behandeling van de Nota Kaderstelling werden raadsleden geconfronteerd met een memo, waarin werd aangegeven dat er fouten waren geslopen in de financiële cijfers op basis waarvan de gemeenteraad beleidsplannen kan goed- of afkeuren, dan wel aanvullen. Jaap Engelsman (foto in tekst), commissielid van GrLi/PvdA had de fout ontdekt. Blijkbaar was er iets niet goed gegaan met het overnemen van gegevens uit de ene tabel naar de andere, met als gevolg dat het financiële beeld in 2024 en 2025 respectievelijk 7 ton en 4,5 ton minder gunstig was.
“We zijn in shock!”, riep Karin Scholten (GB90). “We horen 10 minuten van tevoren dat de getallen niet kloppen?” Ernst Janssen (D66): “Ik heb ernstige twijfels of we hier wel mee door moeten gaan.” Wethouder David Vermorken begreep de verontwaardiging. “Bij mij was de schok al niet minder. Ik baal ervan dat we er nu achter komen en wilde de fout zo snel mogelijk toegeven. Neem er ook alle verantwoordelijkheid voor.” Toch was hij van mening dat de kaderstellende discussie, die uiteindelijk uit zal monden in een meerjarenbegroting in het najaar, wel zou moeten plaatsvinden. “Door de meicirculaire is er nog steeds een positief saldo in 2024 en 2025. Bovendien hebben de amendementen die nu voorliggen geen effect op de gecorrigeerde cijfers, omdat ze alleen financiële effecten hebben op eenmalige middelen. We willen vanavond graag uw mening ophalen over die amendementen, zodat we ze mee kunnen nemen bij het opstellen van de begroting.”
‘Waanzin’
En zo ging de discussie toch van start. Het college had een voorstel gedaan, waarbij in grote lijnen werd ingezet op eerst afmaken waar al aan begonnen is en, vanwege allerlei onzekerheden, slechts spaarzaam nieuwe zaken op te pakken. Veel werd er gezegd over de keuze om bij de rioolvervanging van de Prins Bernhardlaan niet meteen de weg als 30 km weg in te richten. Bert Oude Lansink (LBHZ): “Waanzin ten top om de straat twee keer op de schop te doen.” En Karin Scholten (GB90): “Van de zotte.” Direct aanpassen kost wel 1,9 miljoen, maar het amendement om dit toch te gaan doen haalde een ruime meerderheid. Alleen GrLi/PvdA stemde tegen.
Ook de keuze om de afgeschreven technische installaties van sporthal De Wensinkhof niet energieduurzaam te vervangen werd door de raad unaniem teruggefloten. Karin Scholten (GB90): “Het kan niet zo zijn dat wij inwoners vragen duurzaam te investeren terwijl wij het zelf niet doen.”
Extra wensen
Aangenomen werd ook een amendement om in het nieuw op te zetten speelbeleid in ieder geval twee speelplekken in te richten als ‘samenspeelplek’, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Ook moeten er volgens een meerderheid van de raad op korte termijn middelen komen om het duurzaamheidsprogramma uit te kunnen voeren. Dat programma is er nog niet, maar behalve Borne-Nu en VVD, wilden de fracties toch nu al budget op de plank hebben liggen. Ernst Janssen (D66): “Straks zijn die middelen er niet meer. Eigenlijk zeggen we ‘doe er twee schepjes bovenop’” en Jan de Vries (GrLi/PvdA): “Gas op de plank!”
Motie N743/N744 ingetrokken
Ook op tafel lag een voorstel van GB90, LBHZ en D66 om geen middelen beschikbaar te stellen voor planvorming omtrent de N743 en N744 voor als de Vloedbeltverbinding er is. Wethouder David Vermorken was er mordicus op tegen. “Het is belangrijk dat wij direct participatie kunnen opstarten als de mobiliteitsvisie is vastgesteld. Het is ook een verkeerd signaal naar de Provincie die de Vloedbeltverbinding in het coalitieprogramma heeft staan en er zelfs extra middelen voor wil reserveren.” Daar schrokken ook de indieners wel een beetje van. Bert Oude Lansink (LBHZ): “Het was nooit de bedoeling om te vertragen of een verkeerd signaal af te geven.” Het amendement werd weer ingetrokken.
Evenementen
In de slipstream van de Nota Kaderstelling braken Bo ter Braak (CDA) en Leo Graafhuis (VVD) nog een lans voor de evenementen in Borne, bij wie voor een aantal het water aan de lippen staat vanwege de gestegen kosten. Bo Ter Braak: “Wij willen specifiek aandacht vragen voor evenementen zoals Borne op z’n Best, de Melbuul’ndagen, Koningsdag, de Sinterklaasintocht, Kerstmis in Oud Borne, het paasvuur etc. Inmiddels allemaal tradities binnen onze gemeenschap. Tradities moeten we koesteren.” Leo Graafhuis: “In plaats van de citymarketingorganisatie verder op te tuigen, zien wij de middelen liever rechtstreeks toevloeien naar concrete activiteiten.” Wethouder Martin Velten beloofde voor het einde van het jaar met een voorstel te komen. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Tradities moeten we koesteren, zei raadslid Graafhuis en zo is het maar net.