De bedoeling is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat vergt de nodige inspanningen en zeker ook investeringen van overheid en inwoners. Desondanks waren er bij de inloopavond over het concept warmteprogramma weinig belangstellenden. Ter inzage lag een actualisatie van de visie warmtetransitie, aangevuld met een overzicht van wat welke optie om van het aardgas af te gaan gaat kosten en opleveren per type woning. Advies en Ingenieursbureau Tauw had het allemaal inzichtelijk gemaakt.
Marcel Wielinga, Programma Manager Energietransitie van de gemeente Borne: “Daar is vraag naar. Mensen willen weten wat welke opties voor hen betekenen op het gebied van CO2- reductie, maar zeker ook qua betaalbaarheid. Dat inzicht helpt bij het opstellen van Wijkuitvoeringsplannen.” In Wensink-Zuid is men al op weg naar een uitvoeringsplan. Andere wijken volgen later. “Uiteindelijk bepalen we met elkaar wat haalbaar is.”
'Keuze bij inwoners'
Opties variëren van warmtepompen, groen gas tot collectieve warmtenetten. Wielinga: “De keuze leggen we bij de inwoners. Alle opties zijn redelijk gelijk op termijn. Bij warmtepompen is de investering bijvoorbeeld aan de voorkant hoger, maar de jaarlasten zijn lager. Uiteindelijk maakt het op de lange termijn niet veel verschil met een collectief warmtenet. Met een collectieve oplossing maak je wel meer snelheid, maar als we hetzelfde doel bereiken met individuele oplossingen dan is het ook goed. Maar we moeten wel stappen gaan maken, anders slagen we er niet in om onze verduurzamingsopgave te halen.” (AJ)
Het concept warmteprogramma is hier in te zien.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Dan snap je dat de meeste koeien n Nederland grazen in het Europoortgebied en rond Schiphol. Nee, niet in Den Haag, daar grazen de economy-driven ezels.