Een motie om zo veel mogelijk te voorkomen dat ex-ambtenaren van de gemeente Borne zich via een ZZP-constructie of een extern bureau weer laten inhuren door de gemeente werd door een meerderheid van de raad dinsdagavond aangenomen. Leo Graafhuis (VVD) had er begrip voor dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt de gemeente dwingt tot inhuur van externe deskundigen, maar stoort zich al jaren aan het hoge inhuurpercentage. “Ongeveer 35 procent van de looncomponent! Wij constateren daarbij, dat oud-ambtenaren weer worden ingehuurd als externe. Wij vinden dit ongewenst, daar dit het risico van belangenverstrengeling in zich draagt.” Hij wilde dat de gemeente beleid opstelt dat ambtenaren niet binnen twee jaar na het beëindigen van hun contract via een dergelijke constructie weer ingehuurd kunnen worden, tenzij het echt niet anders kan.
Volgens wethouder David Vermorken is een dergelijke situatie vier keer voorgekomen. Bijvoorbeeld in een situatie dat een gepensioneerde ambtenaar toch nog nodig werd geacht om een project af te maken. Een motie vond hij niet nodig, omdat het voor de gemeente ook over uitzonderlijke gevallen gaat. Toch werd de motie door een meerderheid gesteund, ‘om een signaal af te geven’.
Studiefonds voor Oekraïense vluchtelingen
Een andere motie die tijdens de behandeling van de jaarstukken dinsdagavond werd aangenomen was het oprichten van een studiefonds voor Oekraïense vluchtelingen. Borne heeft het afgelopen jaar 2,5 miljoen overgehouden van de bijdrage van het Rijk voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen. Het voorstel van het college is om dit bedrag te bestemmen voor huisvesting van vluchtelingen, statushouders, asielzoekers en andere spoedzoekers, omdat men op dat gebied nog grote opgaven verwacht. De VVD wilde echter 100.000 euro van dat bedrag per direct beschikbaar stellen voor een bijdrage aan de studiekosten van Oekraïense vluchtelingen, die op dit moment geen aanspraak kunnen maken op regelingen die een vervolgstudie faciliteren.
De motie werd gesteund door CDA, Borne-Nu en D66. GB90 kondigde aan bij de discussie over de kadernota op 18 juli terug te komen op de besteding van het surplus in de middelen voor opvang Oekraïners en GrLi/PvdA stemde tegen omdat men dacht de middelen nog hard nodig te hebben als Maria Mediatrix niet meer beschikbaar is en vluchtelingen elders gehuisvest moeten worden. (AJ)
Foto boven © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
www.utwente.nl/nl/ufonds/over-het-fonds/uf-jaarverslag-2022-website.pdf
Toen -na het einde van de USSR- vele studenten, óók uit Oekraïne- naar de UT kwamen konden die een financieel beroep doen op dit fonds.