Al jaren zijn er bouwactiviteiten in voormalig Café Landkroon aan de Stationsstraat, maar volgens eigenaar Ed de Jager komt de openingsdatum van het nieuwe Douwes Café nu toch echt in zicht. “De aanvraag voor een horecavergunning ligt sinds vorige week bij de gemeente. We verwachten ergens tegen de Melbuul’ndagen te kunnen starten.” De nieuwe horecazaak draagt de naam van zijn grootvader. “Dit is mijn geboortegrond. Ik ben hier opgegroeid en was graag de derde generatie geweest die op deze plek horecaondernemer zou zijn. Maar als de gezondheid het laat afweten, dan houdt alles op.”
Chatelaine, de vierde generatie
Ed de Jager is ernstig ziek en draagt het eetcafé over aan zijn dochter Chatelaine, die even verderop aan de Stationsstraat de schoonheidssalon Heavenly Hands and Skin Heaven runt. Horeca is ook haar niet helemaal vreemd. Chatelaine: “Voor de salon hield ik me bezig met evenementen. En het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.” Ze denkt het prima te kunnen combineren met haar beautysalon. Mede ook omdat de dagelijkse gang van zaken in Douwes Café in handen zal zijn van Ronnie Diepeveen en Marcel Ravers, die veel ervaring hebben in de horeca.
Concept
Het concept van Douwes Café laat zich het best omschrijven als laagdrempelig en toegankelijk in een Grand Café setting. Ravers: “Gewoon simpel eten, tegen een goede prijs. Geen liflafjes die je toch maar aan de kant schuift. Het moet gewoon goed zijn. Draadjesvlees, een ouderwets sateetje en een echte schnitzel. Want een schnitzel die je zelf slaat en paneert is echt wel wat anders!” De Jager: “Een daghap voor een tientje en een biertje tegen een redelijke prijs. Het leven is al duur genoeg. Vroeger had je in Borne Platenkamp als ‘huiskamer van Borne’. Dat idee. Het zou mooi zijn als we dat hier kunnen realiseren.”
‘Chalet chique’
De allerlaatste puntjes op de spreekwoordelijke i worden nu gezet, maar het interieur is op geen enkele wijze meer te vergelijken met dat van Grieks restaurant Zankas dat er tot 2016 gevestigd was. Chatelaine heeft zich er uitdrukkelijk mee bezig gehouden. “Een beetje chique, een beetje Oostenrijk. Chalet chique noemen ze dat.” Aan de buitenzijde is de veranda al enige tijd zichtbaar. Een nostalgische knipoog naar het voormalige, bij veel Bornenaren bekende Café Landkroon.
Historie
“Op de voorgevel staat ‘vanaf 1887’, maar daarvoor was hier al Café Spoorzicht. Voor zover wij weten is op deze plek al horeca vanaf 1850. Misschien wel de oudste horecaplek in Twente!” Ed de Jager is er trots op – ‘Een uit de hand gelopen hobby’ – en hoopt postuum zijn grootvader Douwe trots te maken. In het nieuwe interieur zijn dan ook tal van verwijzingen naar het verleden terug te vinden. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.