Op maandag 19 juni starten de werkzaamheden aan de verdere inpassing van de F35. De fietssnelweg F35 wordt verlengd vanaf de kruising Parallelweg/Azelosestraat, via de Molenstraat, de Bornerbroeksestraat, de Röringstraat en de Beerninksweg naar de Oonksweg. Het is het volgende stuk fietsverbinding. Het eerste gerealiseerde deel van de F35 in Borne, het deel van Hengelo tot het Bornse NS-station, wordt al veelvuldig gebruikt. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd en duren naar verwachting tot en met maart 2024.
Omleiding
Om de overlast zo veel mogelijk te beperken worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. Zo wordt eerst de kruising Azelosestraat en Molenstraat aangepakt. Het asfalt wordt verwijderd en opnieuw aangebracht. Het verkeer wordt middels verkeersborden omgeleid via de Prins Bernhardlaan – Oonksweg – Bornerbroeksestraat - Hosbekkeweg. Fietsers worden omgeleid via ‘rotonde Azelosestraat/Bornerbroeksestraat’ – Bornerbroeksestraat – Anemoon. Ook is een deel van de Parallelweg afgesloten tijdens deze eerste fase, die naar verwachting tot en met vrijdag 21 juli duurt.
Openbaar vervoer
De lijnbussen 530, 531, 591, 592 en 51 nemen de route via de Grotestraat – Stationsstraat.
Meer informatie over de vervolgwerkzaamheden volgt de komende tijd via de communicatiekanalen van de gemeente Borne.
F35
De fietssnelweg F35 is een snelle, veilige en non-stop fietsverbinding van 62 kilometer, die loopt van Nijverdal naar de Duitse grens met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal. Deze fietssnelweg loopt grofweg parallel aan de snelweg A35. De breedte van 4 meter, weinig kruisingen en de goede kwaliteit asfalt maakt de F35 tot een hoogwaardig, snel en voor Nederland uniek fietspad.
De afgelopen periode presenteerde het projectteam van de gemeente Borne hoe de F35 (fietssnelweg) wordt ingepast. Op dit deel zijn in tegenstelling tot het eerste deel van de fietssnelweg (Borne NS-station tot Hengelo) auto’s wél te gast. Auto’s mogen over dit deel van de fietsstraat, maar dienen de snelheid te matigen tot een lager tempo en ruim baan te verlenen aan de fietsers. Mede aan de hand van opmerkingen van omwonenden zijn de plannen verwerkt op de ontwerptekening waar nu uitvoering aan gegeven wordt.
Klimaatbestendig
Met de ambitie om het wateroverlast binnen de gemeente Borne te beperken wordt de verdere inpassing van de fietssnelweg tegelijkertijd klimaatbestendig gemaakt. Langs het tracé van de fietssnelweg F35 zijn zeer gevoelige en kwetsbare gebieden voor wateroverlast bij extreme regenval. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken wordt een nieuwe hemelwatertransportleiding (infiltratieriool) aangelegd. Het hemelwater wordt ontkoppeld van het afvalwater en kan daarmee op duurzame wijze vastgehouden worden op locatie. Tevens reguleert het infiltratieriool het grondwaterniveau en zorgt het in droge periodes voor vernatting van de bodem.
Meer groen
De fietssnelweg heeft een smaller profiel dan de huidige (weg)verharding, hierdoor kan meer groen en minder grijs worden gecreëerd. Meer groen en bomen betekent meer schaduw en minder hoge temperaturen tijdens warmere dagen. In totaal worden 40 bomen geplant.
Spooronderdoorgang in de F35
Onderdeel van het plan is een spooronderdoorgang bij de Bornerbroeksestraat. Dit onderdeel zit momenteel in de ontwerpfase. De aanleg daarvan zal in een later stadium worden uitgevoerd in samenwerking met ProRail.
Omgevingsapp
Tijdens het gehele traject worden omwonenden en weggebruikers via de omgevingsapp op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen over de nieuwe inrichting. Deze app is gratis te downloaden in de appstore onder de naam ‘F35 Borne’.
Voor een grotere weergave van de faseringskaart (PDF) klik hier
Voor een weergave van het ontwerp (PDF) klik hier
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Je hebt gelijk helaas. Scooters, moet kats kotsen van de viezigheid die er uit komt, rijden allemaal te hard (een enkeling iets te hard, de meesten veel te hard) en dat is te horen ook.