Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. De laatste overeenkomst dateert van 2017 en de inzichten rondom beheer van openbare grasvelden zijn sindsdien veranderd. Er is meer aandacht voor het stimuleren van biodiversiteit en dat kan bijvoorbeeld door andere manieren van maaien. In ieder geval niet vaker dan nu wordt gedaan.
In 2022 werd er al geëxperimenteerd met minder intensief maaien. Dat was toen ook een uitvloeisel van de bezuinigingen. De ervaringen zouden echter vooral positief zijn bij wijken, inwoners en andere belanghebbenden. Aanleiding om nu deze pilot te starten.
Pilot met proefvakken
Om gestructureerd ervaring op te kunnen doen met ander maaibeleid zijn er een aantal gebieden aangewezen (zie kaartje) waar op een van de volgende wijzen te werk wordt gegaan:
- Extensief maaien, slechts twee maal per jaar in plaats van 26 keer per jaar. Aan de buitenranden wordt wel intensiever gemaaid, om aangrenzende bestrating vrij te houden van ongewenste plantengroei.
- Bloemenmengsels zaaien en een keer per jaar maaien
- Sinusmaaien. Hierbij blijft ongeveer 40 procent van de vegetatie staan en wordt er gewerkt met slingerende maaipaden, die steeds verschillend zijn.
Bij de proefvakken staan bordjes met QR-codes die leiden naar uitleg over het hoe en waarom.
Monitoren
Het komende jaar worden de proefvakken in de gaten gehouden. Vrijwilligers van KNVV (vereniging voor veldbiologie) onderzoeken wat het allemaal doet voor flora en fauna en Twente Milieu houdt bij of de nieuwe werkwijze leidt tot meer klachten.
De inzichten die de pilot opleveren worden gebruikt om met Twente Milieu een nieuw plan te maken voor het onderhoud van grasvelden. (AJ)
Voor een groter bestand van het kaartje, klik HIER
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Aan ons mooie plantsoen heeft geen communicatie plaats gevonden met de bewoners van het Raaigras.