De gemeente draagt 24.000 euro – een euro per inwoner - bij aan het overeind houden van de IJsbaan Twente. Het gaat om een eenmalige bijdrage, gevraagd door de gemeente Enschede aan alle Twentse gemeenten, die ervoor moet zorgen dat de ijsbaan open kan blijven totdat er een structurele oplossing is gevonden voor het exploitatietekort en de acute problemen sinds de huidige exploitant het contract heeft opgezegd.
Pleidooi
Tijdens het Politiek Beraad hielden Erika Leusink-Dragt van de Bornse Schaats- en Skeelervereniging (foto boven) en schaatser Luc Vinkenvleugel een pleidooi om te helpen de ijsbaan te redden. De schaatsvereniging kan niet zonder de Enschedese ijsbaan en wees op de succesvolle schaatsers uit hun gelederen, zoals Joy Beune en Sebas Deniz. “Het talent uit eigen dorp is de schaatscarrière gestart op IJsbaan Twente. Was IJsbaan Twente er niet geweest dan is het maar de vraag of zij überhaupt waren gaan schaatsen.” Vinkenvleugel startte een petitie voor behoud van de IJsbaan Twente en wist duizenden handtekeningen binnen te halen, waarvan een relatief groot deel uit Borne.
Positief, maar …
De gemeenteraad stond eigenlijk unaniem sympathiek tegenover de bijdrage van Borne, maar zorgen waren er ook over wat er na deze eenmalige bijdrage nog zou komen. Bijvoorbeeld Niels Busschers (GB90): “Wanneer wordt het duidelijk of er eventueel structurele middelen nodig zijn?” En wat doet de rest van Twente? Ernst Janssen (D66): “Wat als andere gemeenten afhaken? Wat betekent dat dan voor Borne?” De huidige impasse rond het eigen sportpark ’t Wooldrik speelt ook mee in de overwegingen. Madeleine Bloemhof (CDA – foto in tekst): “We moeten natuurlijk wel aan onze inwoners kunnen uitleggen waarom we Enschede wel steunen terwijl onze eigen sportfaciliteiten onder druk staan.” En soortgelijk Judith Prakken (VVD): “Wat doen we voor onze eigen verenigingen? Die hebben het ook zwaar.”
Niet vanzelfsprekend
Wethouder David Vermorken wist te vertellen dat de gemeenten Rijssen/Holten, Hellendoorn en Tubbergen al hadden besloten geen bijdrage te leveren. “De rest doet een voorstel aan de raad. Of ze akkoord gaan weten we nog niet.” Het belang van de schaatssport stond volgens de wethouder buiten kijf, maar zo heel erg vanzelfsprekend was het positieve besluit van het college ook niet. “In 2009 zijn er andere afspraken gemaakt. Destijds was er een eenmalige bijdrage vanuit de regio en daarna zou Enschede het overnemen. Er zijn wel meer bovenregionale sportvoorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan FC Twente en Heracles. De verantwoordelijkheid ligt in principe bij Enschede.” Een structurele bijdrage was dan ook (nog) niet aan de orde. “Het is een eenmalige bijdrage en we willen niet het risico lopen dat Enschede steeds weer bij ons aanklopt.” Anderzijds wordt het belang van de ijsbaan wel onderkend en wil Borne bijdragen aan een voorlopige oplossing. “Want als zo’n voorziening een keer weg is, dan komt ‘ie niet zomaar terug.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.