Veel omwonenden van de Tichelkampweg verzamelden zich dinsdagavond voor het gemeentehuis, waar tijdens het Politiek Beraad versneld bouwen met onder andere flexwoningen op de agenda stond. Het terrein aan de Tichelkampweg is vooralsnog de enige locatie die in beeld is voor de bouw van 20 tot 24 tijdelijke woningen dit jaar. Met spandoeken zetten zij hun bezwaren tegen het plan kracht bij.
Een eenzame voorstander was er ook. “Wir schaffen das!” stond er op het bord van wijkbewoner Erik de Wit te lezen, refererend aan de wereldberoemde uitspraak van de voormalige Duitse Bondskanselier Angela Merkel tijdens de asielcrisis in 2015. De Wit woont sinds twee jaar in de wijk en vond het belangrijk ook zijn geluid te laten horen. “Er is een groot woningtekort. Waarom zouden we niet solidair kunnen zijn? Ik bespeur vooral angst voor het onbekende, maar die angst snap ik niet. Het is zeker jammer als er bomen gekapt moeten worden en straks kijken ze ook bij mij in de achtertuin, maar dat weegt niet op tegen de voordelen.” Makkelijk vond hij het niet om tussen zijn protesterende buren te staan.
Verhoogde taakstelling huisvesting statushouders
Voor aanvang van de discussie in de raadszaal kwam burgemeester Jan Pierik met de mededeling dat de taakstelling voor Borne voor huisvesting van statushouders inmiddels verhoogd was van 58 naar 67 dit jaar. Welbions zou er 25 kunnen huisvesten. “Dan resteren er dus nog 42 personen.” Als noodoplossing is Maria Mediatrix in Azelo gekozen en Pierik wist te melden dat daar nu al 15 statushouders op een woning wachten. “De noodzaak voor versnelde sociale woningbouw is evident. Ook voor de komende jaren moeten we rekening houden met een verhoogde instroom.”
Bezwaren uit de buurt
In die wetenschap begon de discussie over flexwoningen aan de Tichelkampweg. De omwonenden herhaalden hun bezwaren. Het aantal van 24 was niet ‘kleinschalig’ te noemen, men zag het speelveldje en het groen opgeofferd worden, voorzag parkeerproblemen en andere overlast. “We hebben het gevoel dat het plan wordt doorgedrukt, ondanks alle bezwaren. Tellen wij dan niet mee?”
De politieke fracties worstelen ook met de flexwoningen. Hier en daar werd een opening gezocht. Het CDA keek naar duidelijke afspraken over doelgroepen. GrLi/PvdA was ‘blij dat er eindelijk wat woningen komen’, maar vroeg aandacht om weer on speaking terms te komen met de omwonenden. VVD en Lokaal BHZ vonden de hoeveelheid van 20-24 ‘stevig’. SP dacht dat dit aantal ‘stigmatisering in de hand zou werken’ en pleitte voor een goede spreiding van flexwoningen over de gemeente, waar ook D66 al eerder aandacht voor vroeg. GB90 maakte zich vooral druk over de ‘gebrekkige communicatie en participatie’ en wilde ‘langdurig sociaal beheer’ en een‘mix van doelgroepen’. Borne-Nu miste het gevoel van urgentie bij de raad en wilde vooral ‘aan de bak’, ook om verdringing op de woningmarkt tegen te gaan.
Wethouder Martin Velten kon zich alle bezwaren wel voorstellen. “We snappen dat niemand staat te springen om flexwoningen. Wij ook niet. Maar we moeten wel. Dit is nog maar het begin. We kunnen niet anders. We staan als gemeente met de rug tegen de muur.”
Vervolg
Op 30 mei besluit de gemeenteraad definitief over de eerste locatie voor flexwoningen. Stel dat de gemeenteraad akkoord geeft op de Tichelkampweg – en die kant lijkt het wel op te gaan – dan wordt er voor de verdere invulling van de locatie gesproken met een klankbordgroep uit de buurt en wordt er gerekend aan een business-model. Volgens Velten zal uit dat laatste waarschijnlijk naar voren komen dat de gemeente ‘bij moet passen’ om het allemaal rendabel te maken. Met als consequentie dat de gemeenteraad vervolgens weer aan zet is om de plannen goed of af te keuren. (AJ)
(n.b.: de tekening in de tekst een schets, geen definitieve invulling)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.