Verder met bijzonder participatieproces in Wensink-Zuid
BEWONERS ZELF AAN ZET MET NADENKEN OVER ALTERNATIEVEN VOOR AARDGAS

Verder met bijzonder participatieproces in Wensink-Zuid

Juli vorig jaar vond de laatste bijeenkomst plaats van inwoners in Wensink-Zuid over het aardgasvrij maken van de wijk. Daarna werd het door verschillende omstandigheden even stil, maar donderdagavond werd het proces weer opgestart. Een bijzonder proces, waarbij er voor de inwoners zelf een belangrijke rol is weggelegd. Als ‘gelijkwaardige partner’. Nou ja, niet helemaal. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die de beslissing neemt over het wijkuitvoeringsplan, maar de inwoners krijgen veel vrijheid om zelf te onderzoeken wat het beste alternatief is voor aardgas en op welke wijze ze dat gaan onderzoeken. De gemeente heeft daarin een faciliterende rol en stelt budget en menskracht beschikbaar.
 

“Wat is er mogelijk en wat willen wij?”, hield wijkbewoner Ingrid ten Dam haar buren voor. Om daar antwoord op te kunnen geven is er vooral veel informatie nodig, bleek uit de vorige bijeenkomst. Daarom waren er nu partijen als Cogas, Twence, energiecoaches, Welbions en de gemeente aanwezig. Maar ook advies- en ingenieursbureau Tauw, dat in opdracht van de gemeente verdiepend onderzoek doet naar technische mogelijkheden in de gemeente Borne en kijkt naar duurzaamheid, betrouwbaarheid en kosten.
 

Veel vragen

Dat het onderwerp speelt in de wijk bleek uit de hoge opkomst – meer dan honderd inwoners – maar ook uit de vele vragen en opmerkingen. Enerzijds is het misschien wel gunstig dat Wensink-Zuid is uitgekozen voor dit pilotproject. ‘Huizen zijn sinds de energiecrisis minder waard als je geen duurzaamheidsmaatregelen neemt’, maar anderzijds kun je ook te ver vooroplopen. ‘De ontwikkelingen gaan snel. Straks kiezen we te vroeg voor een oplossing die later achterhaald blijkt te zijn.’
 

En dan zijn er zorgen over die warmtepompen. Met name het geluid ervan. Ervaringen zijn wisselend. De een vindt het wel meevallen – ‘Het komt niet over het geluid van snelweg heen’ – maar de ander heeft ronduit negatieve ervaringen – ‘Het zoemt de hele dag. De buren hebben er last van’.
 

Warmtenet van Twence

Op de achtergrond speelt het warmtenet van Twence, dat genoemd wordt als een van de mogelijkheden voor Wensink-Zuid, en waar toch de nodige bezwaren tegen zijn. ‘Is dat wel duurzamer dan aardgas? Uiteindelijk wil je minder CO2-uitstoot en het blijft houtstook.’ En ‘Wat als je individueel investeert in een warmtepomp en dan alsnog het warmtenet er komt?’ Volgens Twence verbrandt het bedrijf nu eenmaal afval. Daar komt warmte bij vrij die het beste ook als warmte kan worden afgezet. ‘Het is dus warmte die er al is. Anders maken we er elektriciteit van en dat geeft minder rendement. En je hebt altijd de vrijheid om aan te sluiten en ook weer af te sluiten. Daar is nogal eens misverstand over.’ Ter plekke werden inwoners uitgenodigd om er meer over te weten te komen tijdens een rondleiding bij de afvalverwerker.
 

Waterstof

En zo werden er wel meer spijkers met koppen geslagen. Een van de bewoners verbaasde zich erover dat waterstof niet werd meegenomen in het onderzoek van Tauw. De reden daarvoor was dat de techniek nog wat in de kinderschoenen stond en waterstof toch vooral ingezet lijkt te worden voor industriële toepassingen en vervoer. De toehoorders waren niet overtuigd en wisten te vertellen dat in Lochem een wijk al aan de waterstofketels gaat. Op de vraag of inwoners dan willen dat ook waterstof door Tauw wordt meegenomen in het lopende onderzoek gingen alle handen omhoog. En dat gaat gebeuren. Zo gaat dat dus.
 

Hoe het verder gaat met het proces in Wensink-Zuid is allemaal een beetje ongewis. Stapje voor stapje gaat men verder. De bedoeling is dat er maandelijks een bijeenkomst wordt georganiseerd door steeds verschillende wijkbewoners. Vragen, suggesties, informatie en dergelijke worden allemaal bijgehouden op een website: www.energievanwensinkzuid.nl. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 24 mei 2024
Helaas ging géén van de tegenstanders ooit in op de uitnodiging om op 1½ uur afstand te kijken naar de grootste OFFSHORE windturbine ter wereld die voor beproeving en kwalificatie nu al 2½ jaar draait op Maasvlakte-2. www.portofrotterdam.com/nl/nieuws-en-persberichten/reuzenmolen-op-maasvlakte-2
De turbinebladen zijn 107 meter lang, zodat ze ab-so-luut NERGENS binnen Nederland te vervoeren zijn.
De Deense producent LM heeft in Cherbourg een nieuwe fabriek aan open zee gebouwd omdat deze -en langere- wieken alleen over zee te vervoeren zijn: www.youtube.com/watch?v=ZiH823CVYCU&ab_channel=LMWindPower en https://capture.dropbox.com/xYEHlpDSVbmwWgr8
Al 2½ j hadden de insprekers de tijd om schaduwlengte en geluid meten in plaats van -onrealistisch- te verzinnen. Mijn uitndiging dat we dat collectief hadden kunnen doen, net zoals in windpark “Hagenwind” bij Aalten, of, zoals ik deed, bij Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. (45 windturbines met een tiphoogte van 210,5 m)
www.youtube.
Paul Cohn — 12 mei 2023
voor spijtoptanten:
www.joostdevree.nl/bouwkunde2/jpgr/riothermie_3_thermische_energie_uit_afvalwater_www_stowa_nl.pdf
Paul Cohn — 12 mei 2023
Kennelijk kijkt Wensink-Zuid nog steeds niet naar de gratis bron van hernieuwbare energie (warmte) uit het hoofdgemaal van de rioleringen van Borne, Hertme, Zenderen, Saasveld en een deel van Dinkelland die samenkomen in één hoofdgemaal op Van Speykplein 9 in Borne zie:
Van Speijkplein pompend hart Borns riool | Borne Boeit
Terwijl de transitie van Wensink-Zuid Wensink-Zuinig zo dringend nodig is.

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024

Jan Meijerink wordt de nieuwe gemeentesecretaris

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Borne heeft besloten om Jan Meijerink te...
27-06-2024