Dit jaar vieren de gemeenten Borne en Rheine hun 40-jarige vriendschapsband. Een feestje dat aan beide kanten van de grens niet ongemerkt voorbij zal gaan en haar hoogtepunt gaat beleven met een groot jubileumfeest op 3 november in het Kulturhus in Borne. Donderdagmiddag werd in het Bornse gemeentehuis al een voorschot genomen op de feestelijkheden met de presentatie van een fonkelnieuwe fietsroute tussen beide steden. De burgemeesters Peter Lüttmann en Jan Pierik kregen de eerste exemplaren in foldervorm door het Borne-Rheine comité overhandigd.
Onderlinge synergie
Nico Gosselt van het partnercomité, die de korte bijeenkomst tweetalig aan elkaar praatte, moest zich daarbij direct verontschuldigen, want bij de vertaling van de ‘Freundenweg’, zoals de route aan de andere kant van de grens wordt genoemd, kwam op het Nederlandse exemplaar ‘Vrienden weg’ te staan. Weliswaar maar een spatie te veel, maar daardoor ongewild een andere lading meegevend. Het werd ‘m snel vergeven, want veel belangrijker vonden de burgervaders de onderlinge synergie die de afgelopen 40 jaar tussen beide steden was ontstaan.
Zo ervoer Jan Pierik dat de samenwerking niet alleen op bestuurlijk niveau gestalte kreeg, maar vooral ook binnen de gemeenschap tot uiting komt, terwijl zijn Duitse collega het ‘geen papieren partnerschap, maar een daadwerkelijke beleving’ noemde. Als voorbeeld haalde hij Borne op z’n Best nog maar eens aan, toen ruim honderd inwoners uit Rheine een kijkje kwamen nemen en de Dodenherdenking van een week geleden, toen ook een Duitse vertegenwoordiging bij de plechtigheden was betrokken.
Nóg nadrukkelijker profileren
Ook vice-voorzitter Benno Lucas van het partnercomité vertelde dat er de nodige stappen zijn gezet in de afgelopen 40 jaar. “We kennen een scholenuitwisseling, er zijn gezamenlijke bijeenkomsten onder andere over het thema milieu, er vindt een kunstuitwisseling plaats, we herdenken samen aan beide kanten van de grens en ook op muzikaal gebied vinden we elkaar. Zo trekt op 10 september een aantal Bornse koren naar Rheine om daar optredens te verzorgen.” Toch blijven er wensen, want volgens Nico Gosselt wilt het comité zich de komende tijd nog veel nadrukkelijker profileren en daarmee de samenwerking bevorderen.
Maar vooralsnog is er dus de nieuwe fietsroute, ruim 60 kilometer lang en zowel in een noordelijke als zuidelijke variant te beleven. Onderweg worden tal van mooie plekken aangedaan, waaronder de Lonneker Molen, het Lutterzand, de Plechelmus in Oldenzaal, kasteel Bentheim, de Offlumer See en het geologische Openluchtmuseum in Gildehaus. De routes zijn af te halen bij het Kulturhus in Borne en hier (Rheine-Borne / Borne-Rheine) te downloaden. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Voor de terugreis is een fietsbus geregeld. Als je hiervoor belangstelling hebt kun je je nog aanmelden.
Het wordt een rustige tocht veelal met e-bikes.
Aanmelden kan op: PBR@VANEEUWIJK.EU.