“In Borne werken we sinds kort aan het Bruto Borns Geluk niveau. Het doel? Ervoor zorgen dat inwoners van Borne zo gelukkig mogelijk zijn! De fysieke leefomgeving is vanzelfsprekend van invloed op het geluksniveau van de inwoners. Alles wat je om je heen ziet, voelt, ruikt, hoort en ervaart heeft namelijk invloed op jouw staat van zijn. De organisatie van de Bornse Dromen Dagen is daarom nieuwsgierig: hoe kunnen we ervoor zorgen dat Borne op het gebied van fysieke leefomgeving kan bijdragen aan het geluksniveau?” Zo begint een persbericht van de gemeente. Dat klinkt prachtig, maar waar gaat het eigenlijk over?
Omgevingswet
Per 1 januari 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Idee erachter is dat er integraal gekeken wordt naar alle opgaven in de fysieke leefomgeving, vanuit diverse perspectieven. En dat in de besluitvorming de verschillende belangen beter op elkaar afgestemd worden. Het betekent een andere manier van omgaan met omgevingsplannen, waarbij meer gekeken wordt naar wat wenselijk is dan wat volgens de vele regeltjes niet kan (kort gezegd). Gemeenten dienen daarvoor een ‘omgevingsplan’ te hebben, met onderliggend deelvisies op het gebied van zo’n beetje alles wat een beslag legt op de fysieke omgeving. De gemeente Borne is er al een tijdje druk mee en er zijn al visies (vastgesteld of in ontwikkeling) op het gebied van bijvoorbeeld groen, mobiliteit, wonen, vrijetijd, economie en energie.
Verplichte participatie
Vanuit Den Haag zijn gemeenten verplicht om bij de vaststelling participatie te stimuleren. Hoe ze dat doen is vrij. In Borne gebeurt dat in de vorm van een ‘gratis festival’ met de naam ‘Bornse Dromen Dagen’. Bij de meeste deelvisies is de samenleving al betrokken, in de vorm van ‘stake holders bijeenkomsten’, wijkgesprekken of iets dergelijks. Nu wordt het breder getrokken en mag iedereen meepraten. Dat kan door (gratis!) in gesprek te gaan met beleidsambtenaren en de wethouder, die geheel in stijl ‘dromenvangers’ genoemd worden. Er is een ‘festival’ op 25 mei in het Kulturhus en wethouder David Vermorken toert met een oldtimer door het dorp om met inwoners in gesprek te gaan.
Doel
Wat wordt er gedaan met alle ‘dromen’ die op die manier worden opgehaald? Een deel van al die visies is immers al door de gemeenteraad vastgesteld. David Vermorken: “Op sommige onderwerpen is het een check of we op de goede weg zitten en op andere onderwerpen, zoals de mobiliteitsvisie, zal het wat uitgebreider zijn. We willen ophalen welke ideeën er leven en dat gaan we wel of niet verwerken in drie scenario’s. We zullen ook terugkoppelen wat we met alle opmerkingen doen.”
Het is allemaal een beetje uitproberen. “De Omgevingswet is een nieuw instrument en dat willen we ook op een nieuwe manier aanpakken. Misschien zijn er wel ideeën waar we zelf nog helemaal niet aan gedacht hebben. Visies horen ook dynamisch te zijn en daar moet je over blijven nadenken.” Volgens de wethouder is het niet de bedoeling om eerdere participatietrajecten, zoals MijnBorne2030 en de G1000, over te doen. “Maar het is een mooi moment om weer eens met de inwoners in gesprek te gaan en te horen wat er leeft en speelt.”
Er is inmiddels een website (www.bornsedromendagen.nl) waarop alle details van het participatietraject binnenkort bekend worden gemaakt. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.