Het zijn de vriendelijke en uitnodigende woorden van Tanya als ze maandag rond etenstijd een groep van zo’n twaalf Oekraïense vrouwen welkom heet in de kapel van De Zwanenhof. De zin vormt de aftrap van de Engelse les voor beginners. Hongerig naar het moment de taal een beetje onder de knie te hebben herhalen haar leerlingen, allemaal al een jaar in Nederland verblijvend, de zin ietwat lacherig en in koor. De taallessen zijn tot stand gekomen door een actie van de Bornse Vrouwen in Bedrijf, de netwerkclub. Onder het motto ‘Women for women’ willen beide nationaliteiten van elkaar leren, elkaar helpen.
Bewonderenswaardig
Naar de geluiden over en weer te oordelen, slagen ze daar aardig in. Tanya, zelf Oekraïense, deed in haar vaderland enkele taalstudies en had, tot haar vlucht naar Nederland, een job in de IT-sector. Voldoende om haar landgenoten de basisbeginselen van het Engels bij te kunnen brengen. Het voordeel daarbij is dat ze de moedertaal spreekt en dus snel kan ingrijpen en bijsturen. Voor Jill Evans en Herman Lansink Rotgerink, de twee andere (en Bornse) docenten zie zich - geheel belangeloos - concentreren op de meer gevorderden, geldt dat voordeel niet. “Maar ze slaan zich er bewonderenswaardig doorheen”, klinkt het.
De taallessen zijn tot stand gekomen door een initiatief van de Bornse Vrouwen in Bedrijf, een netwerkclub van zo’n 40 ondernemende dames. “We zochten naar iets waarmee we de Oekraïense vrouwen konden helpen. Al snel klonk de roep graag Engels te willen leren”, vertellen Cindy Koehorst en Bernadet Wieffer. “Dat hebben we opgepakt en gezocht naar mensen en middelen om aan de vraag te kunnen voldoen. Het lukte en we kregen ruim 60 aanmeldingen, zodat er nu in vijf verschillende groepen één of meerdere keren per week les kan worden gegeven.”
Women for women
Het nieuwe project kreeg de naam ‘Women for women’ waarmee het uiteindelijke doel: zorgen voor verbinding en het gebruik maken van elkaars krachten, uitstekend wordt verwoord. Bernadet: "Het zegt inderdaad precies wat we willen. Er simpelweg voor elkaar zijn.” Dat het uiteindelijk niet bij de taallessen blijft is inmiddels ook al duidelijk. Zo staat er in mei een busreisje naar De Keukenhof op het programma, waarvoor zich nu al ruim honderd Oekraïense dames hebben aangemeld. Behalve de netwerkclub is het ook Dorpsbelangen Bornerbroek dat bijspringt om zo’n uitstapje mogelijk te maken.
“Maar vergeet ook de Oekraïense dames zelf niet”, vult Cindy aan. “Het zijn stuk voor stuk krachtige vrouwen. Ze willen geen slachtoffer zijn, maar iets bereiken. De handen uit de mouwen steken en zo sterk mogelijk uit deze situatie komen. Ruim 70 procent van hen zit inmiddels in het arbeidsproces. Daar moet je gewoon bewondering voor hebben en het past naadloos bij de gedachte van onze netwerkclub. Women for women dus. “Thats’ correct”, besluit Tanya. “Deze leerlingen zijn écht geïnteresseerd.” (BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.