Veel mensen in Borne zijn actief op het gebied van kunst en cultuur. Of genieten daar volop van. Actief als professional of als amateur. Befaamd of onbekend. Als beeldend kunstenaar, musicus of dichter. Allen zijn ze geïnspireerd door Minerva. Zo ook de dichteres Monique Wilmer-Leegwater.
Ze geniet reeds landelijke, en ook in België, bekendheid. Heeft verschillende prijzen gewonnen en ontving diverse eervolle vermeldingen. Recentelijk werden twee van haar gedichten, uit zesduizend inzendingen, gekozen tot de top honderd van de nationale Gedichtenwedstrijd. Deze verschijnen in de bundel ‘Woorden zijn de ogen van de gedachte’. En nú debuteert zij op 15 april met haar eigen dichtenbundel ‘Wisselplaats’. Waarvan de Bornse beeldend kunstenares Mirian Jacobs het kaft heeft ontworpen.
Als kind maakte Monique al verhaaltjes. Kortom, al haar hele leven heeft zij een passie voor poëzie en het schrijven ervan. Na het volgen van poëzielessen aan de Schrijversvakschool in 2018 is haar werk onder andere bekroond met de Rob de Vos Poëzieprijs van Meander, het literair e-magazine voor Nederlandstalige poëzie. Wilmer is aangesloten bij de Klimaatdichters. Elementen van de natuur komen regelmatig voor in haar werk.
Het verhaal van de Natuur
Een dichter vertelt een verhaal. Bij Wilmer gaat dat over vervreemding tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving. Ze wordt verdrietig als ze ziet hoe er met dieren wordt omgegaan. Ze zijn verworden tot producten. Waar is de verbondenheid tussen mens en de natuur? Ze stelt in haar debuutbundel een aantal filosofische vragen in de vorm van gedichten. “Moet ik veranderen of de wereld? Is het hebben van een menselijke taal een voorwaarde om te mogen bestaan?” Het zet haar aan het denken maar ook de lezer en luisteraar. Het is niet zwart-wit, legt Wilmer uit. “Ik zit ook met de vraagstukken over de habitat van de wolf en de das. En wat doen we tegen de vogelgriep?”
Manke kraai
Kunstenaars, waaronder ook dichters, zijn sensitief. Leed kan de dichteres moeilijk aanzien. Sinds een jaar bezoekt een kraai haar tuin. Ooit neergestreken met kapotte pootjes. Een ware dierenvriend schiet te hulp met voedsel en opvang. Nu strijkt hij met z’n manke poot neer om z’n dagelijkse kostje kaas op te halen. Deze beelden en gevoelens wist de dichteres te vangen in haar werk. De Manke Kraai is opgenomen in haar dichtenbundel. “Je hoopt zo door kleine teksten een essentie mee te geven.” Daar waar het om draait, in de natuur.
Wat is poëzie?
Het is geen rijm zoals we dat van de Sinterklaasgedichten kennen. Je vertelt een verhaal in een bepaalde vorm. Je leest het bij herhaling. Je bent een boodschapper. Zo ook de Klimaatdichters. Dit zijn geen klimaatactivisten. Maar willen het klimaat onder de aandacht brengen. Eigenlijk zou er meer aandacht voor poëzie moeten komen. Mensen denken vaak:” Het is te moeilijk voor mij.” Het kan je raken of niet. Je hoeft het niet uit te leggen. Laat het over je heen komen. “Ga op ontdekkingsreis.” Wilmer organiseert samen met anderen ‘Borne doet Poezie’. Tijdens de poëzieavonden kunnen mensen kennis maken met poëzie, liefhebbers kunnen genieten van andermans werk. Tevens wordt het lezen en schrijven ervan gestimuleerd.
Presentatie dichtbundel met poëzie middag
“Uit je wervels komen vleugelpennen, uit je keel een onvergetelijk vuur, dat is het begin.” Het is een openingszin van haar aankondiging van de presentatie van haar bundel ‘Wisselplaats’ in de kapel van de Zwanenhof in Zenderen. Het is een directe kennismaking met haar stijl van dichten. Het wordt op 15 april van 15.00 tot 17.00 uur een poëtische middag. “Waarin de kapel gevuld wordt met woorden, muziek en zang.” Wie wil kennis maken met deze kunstvorm kan zich aanmelden: monique.a.wilmer@gmail.com. (YD)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.