Dinsdagavond besluit de gemeenteraad over het voorstel van het college om te stoppen met het huidige ontwerp van ’t Wooldrik en vervolgens binnen zes weken te onderzoeken hoe het verder moet met zwembad, sportcomplex en kindcentrum. Grote kans dat er opnieuw veel kinderen, ouders en leerkrachten van basisscholen ’t Oldhof en Jan Ligthart bij het gemeentehuis aanwezig zullen zijn met hun trommels en spandoeken.
Zij willen zo snel mogelijk een nieuw gebouw waarin beide scholen gefuseerd verder kunnen en waar ook kinderopvang en de stichting Kids Vooruit gevestigd kunnen worden. De voorkeur gaat uit naar nieuwbouw op de locatie van de Jan Ligthart. In eigen regie gebouwd. Dat lijkt hen beter, goedkoper en vooral ook sneller dan vasthouden aan het oorspronkelijke plan van integratie met het sportcomplex op ’t Wooldrik.
Pleisters plakken
En snelheid is van belang. Directeur Robert Franken: “We zitten hier al jaren onder de ondergrens qua eisen aan onderwijshuisvesting. Met heel veel inspanning van het team lossen we alle problemen en probleempjes met de huisvesting op. Dankzij al die inspanningen lukt het om de gebrekkige faciliteiten niet ten koste te laten gaan van het onderwijs en het welbevinden van de leerlingen. De scholen zijn goed, maar de gebouwen zijn slecht. En het is ook al jaren behelpen.” Zo’n twaalf jaar al is sprake van nieuwbouw, maar keer op keer wordt het weer uitgesteld. Alleen in de laatste twee jaar al zes keer. Gedurende al die jaren worden er geen grote investeringen in de gebouwen gedaan. “We zijn pleisters aan het plakken.”
Mankementen
Wat zijn dan die mankementen? Het sanitair is verouderd en deels kapot. Bij hevige regenval staat het schoolplein van Jan Ligthart compleet onder water, vanwege een rioleringsprobleem elders in de wijk. Een kapot speeltoestel is verwijderd, maar wordt niet vervangen. Het klimaatbeheersingssysteem is niet meer van deze tijd en de cv-installatie vertoont mankementen. De gebouwen zijn ontworpen met de normen van vijftig jaar geleden, maar inmiddels zijn ideeën over onderwijs veranderd. Met consequenties voor de inrichting. Over duurzaamheid van de gebouwen maar helemaal niet te spreken. “Er ligt hier nooit sneeuw op het dak”, klinkt het cynisch.
Fusie afronden
’t Oldhof en Jan Ligthart werken al twee jaar naar een fusie toe. De combinatie zou het instroompunt worden voor Borne-West, zoals al bedacht in het Scholenplan van 2016. Nodig voor toekomstbestendig onderwijs. Maar waar de andere instroompunten in de gemeente al zijn gerealiseerd, blijven Jan Ligthart en ’t Oldhof in de wachtstand en kan de fusie nog niet volledig worden afgerond. “En dat steekt ook wel hoor. We gunnen de kinderen hetzelfde als wat vriendjes en vriendinnetjes op andere scholen hebben. Bij ouders leeft echt het idee dat op de Bornsche Maten alles wel kan. Geef nu eens het onderwijs in Borne-West prioriteit!” (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
"Dwing'" en eis dit of dat? De heer Brigantijn kan ook een toontje lager gaan zingen is mijn mening - en al eerder hier gemeld.
Een school bouwen gaat niet 1-2-3 en voordat er een school staat zijn we inderdaad zeker 2 jaar verder.
De impasse die nu is ontstaan verdient geen schoonheidsprijs.