‘De maat is vol’, ‘het kan zo niet langer’, ‘de rek is eruit’. Geluiden van de scholen Jan Ligthart en ’t Oldhof na het opnieuw vertraging oplopen van de fusie van beide scholen en nieuwe huisvesting nu project ’t Wooldrik is vastgelopen op de hoge kosten en onverantwoorde risico’s. Geluiden die met kracht werden bijgezet door heel veel leerlingen en ouders bij het gemeentehuis voor aanvang van het Politiek Beraad waar het onderwerp op de agenda stond. Trommels, yells en creatieve spandoeken zetten het gevoel kracht bij. Er moet een nieuwe school komen, en wel nu meteen!
Beter, sneller en goedkoper
De scholen van Stichting Brigantijn willen op de Jan Ligthart locatie zelf gaan bouwen voor basisonderwijs, kinderopvang en Stichting Kids Vooruit en laten het plan om met sport samen te gaan in één gebouw op ’t Wooldrik varen. Na zoveel jaren hebben ze er geen vertrouwen meer in dat het daar nog goed gaat komen. Ze denken het zelf beter, sneller én goedkoper te kunnen. Een miljoen goedkoper. Verbinding tussen sport en onderwijs is helemaal prima, goed idee zelfs, maar dat hoeft helemaal niet op één locatie. Plannen voor de gehele locatie waar nu Ridderspoortje en Jan Ligthart staan liggen er blijkbaar al. ‘Geef ons maar vast een voorbereidingskrediet en we gaan aan de slag’, was de boodschap aan de gemeenteraad donderdagavond.
Perspectief
De sport denkt er toch wat anders over. Namens 24 sportverenigingen meldde Freddy Legtenberg dat wat hen betreft het basisidee van één locatie nog steeds de voorkeur geniet. Grote gemene deler tussen onderwijs en sport is de wens voor duidelijkheid op heel korte termijn. De ontstane impasse levert problemen op die om een oplossing vragen. Maar ook op langere termijn wil iedereen weten waar ze aan toe zijn en wat het perspectief is.
Zes weken
Het college heeft er zes weken voor uitgetrokken om een ‘denkrichting’ te formuleren voor de toekomst. Alles op dezelfde plek, zoals eerder bedacht? Eventueel met aangepast sportprogramma? Of toch onderwijs en kinderopvang apart op een andere locatie? En die tijd is volgens wethouder David Vermorken minimaal nodig. “We zijn het aan heel Borne verplicht een gedegen afweging te maken en een keuze te maken waar we ook de finish mee kunnen halen. De denkrichtingen worden getoetst aan de visie, geld, risico’s, tijd en kwaliteit. Verwacht over zes weken geen uitgewerkt ontwerp en flitsende plaatjes, maar wel een inschatting van investeringskosten en jaarlijkse lasten. We hadden geen plan B liggen en we gaan nu keihard aan het werk om voor de zomer duidelijkheid te krijgen.”
Dat betekent dat de scholen toch nog even een paar weken geduld moeten hebben. “Nu al een krediet geven wil het college ontraden”, gaf wethouder Martin Velten aan. “Het plan van Brigantijn moet eerst nog doorgerekend worden. Dat gaan we parallel doen, want ook wij willen spijkers met koppen slaan.”
Acute problemen inventariseren
Om de acute problemen bij de sportverenigingen op korte termijn te verzachten wordt er momenteel geïnventariseerd wat eventuele maatregelen kunnen zijn. Vermorken: “Daar komen we zo snel mogelijk mee terug. Dat gaat wel geld kosten, daar moet je reëel in zijn.”
Hoeveel het hele project tot nu toe gekost heeft, welk bedrag er als ‘weggegooid’ beschouwd kan worden en wat nu precies de grootte van die te hoge risico’s waren blijft vooralsnog onduidelijk. Dat schijnt alles te maken te hebben met de afwikkeling van het huidige contract met de aannemer. Zaken die nu nog achter gesloten deuren moeten blijven.
De gemeenteraad spreekt komende dinsdag in de raadsvergadering opnieuw over het project en de voorgestelde route naar een toekomstplan. (AJ/CT)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Inderdaad weer een gebrek aan goede communicatie (eerder genoemd advies pr deskundige in te huren viel en valt op dovemansoren).
Enne ... met @Henk eens: in heel Borne op de fiets naar 't Wooldrink is goed mogelijk, ook zelfs vanuit de Stroom Esch en de Bornsche Maten (niet meegerekend de nationale en internationale bezoekersstroom, die komen met bus of auto).
Klopt ook de eisen van de heer Brigantijn zijn niet meer van deze tijd! Hij mag best wel eens een toontje lager gaan zingen, daar de bomen in Borne niet tot de hemel rijken (en die bomen zijn niet allemaal geteld ook ...!).
Het geld is op dus, als ik 't door de regels leest of er wordt in Borne op een te grote voet geleefd zodat een duur en mega project op tafel kon komen, maar vergeten was te kijken naar de kosten.
Laat ik dit nu hier bij (ovonde, flexwoningen, communicatie daargelaten).