Vorig jaar vierde Stichting Carmelcollege haar 100-jarig bestaan. Bij die gelegenheid werd bij het bestuursbureau in Hengelo en alle dertien Carmelscholen in het land een glaskunstwerk geplaatst van Annemiek Punt, dat de kernwaarden van Carmel verbeeldt. Donderdagmorgen werd in de tuin van het Karmelietenklooster in Zenderen het vijftiende en laatste object onthuld. “Als teken van verbondenheid”, aldus Karin van Oort, bestuursvoorzitter van het college. Een verbondenheid met een Orde, waarin de Zenderense kloosters momenteel volop in beweging zijn.
‘Kennis is maar de helft’, zei Titus Brandsma
In haar toespraak ging Van Oort (op de foto rechts) nader in op het bijzondere karakter van het honderdjarige Carmel. Een stichting die destijds door de Karmelieten werd opgericht en waarin Titus Brandsma de rol van secretaris vervulde. “Kennis is maar de helft, was zijn motto en dat staat vandaag de dag nog steeds overeind”, zei ze. “Op onze scholen gaat het ook over socialisatie en persoonsvorming. Over de ruimte, het aarden, beschermen en verbinden. Kenmerken die nadrukkelijk in het kunstwerk van Annemiek Punt - zelf oud-leerling van Carmelschool De Grundel in Hengelo - terug te vinden zijn.”
Daarna was het de beurt aan pater Hans Lansink, oud-docent van een Carmelschool in Dordrecht, om het fraaie object in de kloostertuin te onthullen. De ceremonie werd, in het bijzijn van de paters die nog in het Zenderense klooster wonen én een delegatie van de Stichting Carmel, afgesloten met het zingen van Flos Carmeli, het Latijnse ‘lijflied’ van de Karmelieten en tegelijk een lofzang op Maria.
Ter afsluiting van de feestelijke bijeenkomst ging Pater Huub Welzen, prior provinciaal van de Orde (op de foto links), daarna nog dieper in op de betekenis van het ‘Carmel-concept’, waarbij hij bijzondere aandacht had voor de relatie docent-leerling en hun onderlinge verbondenheid. “Net zoals het in het glaskunstwerk van Annemiek Punt is terug te vinden. Herkenbaar en met heldere en onderscheidene kleuren.”
Beweging bij de kloosters in Zenderen
Dat de Zenderense kloosters ondertussen volop in beweging zijn blijkt onder meer uit het feit dat het hoofdbureau van de Karmelieten in Nederland, dat tot voor kort in Almelo was gevestigd, inmiddels is ondergebracht in het Karmelietenklooster. Daarmee ligt het provincialaat nu ook in de gemeente Borne. Volgens pastor Ton van der Gulik, zelf Karmeliet, “een goede stap om het klooster - waar nu nog 16 paters wonen - meer toekomstbestendig te maken.”
Desgevraagd meldt Huub Welzen dat het Carmelitessenklooster aan de overkant van de N743 inmiddels in de verkoop is gegaan. “Sinds twee weken ligt de opdracht bij de makelaar. Het eerdere plan om er Filipijnse zusters in onder te brengen, bleek een onmogelijke route. Dus rest er nu een verkoop." Wél benadrukt hij dat een mogelijke transactie alleen onder de nodige voorwaarden zal plaatsvinden. "Zo moet een nieuwe bestemming in lijn zijn met het leven van de zusters destijds, zal een nieuwe eigenaar uitdrukking moeten geven aan de christelijke normen en waarden en dient de buitenkant van het markante gebouw intact te blijven. Ook heb ik de nog levende zusters beloofd dat het naastliggende kerkhof bewaard zal blijven”, aldus de prior provinciaal. (BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.