Al bijna twaalf jaar dragen Willem en Herna Jansen zorg voor de negen bewoners met een verstandelijke beperking van Thomashuis Zenderen. “Wij hebben geen dag spijt gehad van onze keuze om zorgondernemer te worden. Het is een intensief en dynamisch leven wat je leidt ”, leggen de twee uit. Nu beiden richting de pensioenleeftijd gaan, vinden zij het tijd om op zoek te gaan naar geschikte opvolgers.
Vrijstaande woonboerderij in Overijssel
Thomashuis Zenderen is gehuisvest in een grote voormalige boerderij. De leeftijd van de bewoners met een beperking ligt tussen de 19 en 39 jaar. Er wordt heel wat ondernomen in Thomashuis Zenderen. Denk aan bowlen, samen naar de G-disco, spelletjes doen, samen film kijken en wandelen. “Ze zijn ook gek op de door ons georganiseerde muziekavonden. De ene keer is het een muziekbingo, de andere een karaokeavond.” De mannen kijken ook graag naar voetbal of naar Max Verstappen. “Dan komen onze kleinzoons ook graag en dan zitten wel allemaal in vol ornaat te genieten voor de tv.” Al met al is het een gezellige groep die goed op elkaar is ingespeeld, vinden Willem en Herna.
Een zo gewoon mogelijk leven
In het Thomashuis wordt er geleefd als in een groot gezin. Iedere bewoner helpt waar hij of zij kan met koken, afwassen of andere huishoudelijke taken. En net als in een ander gezin gaan ze één keer per jaar samen op vakantie. “Het huis is alom bekend in de omgeving”, vertellen de ondernemers. “Wij worden gewaardeerd en ook betrokken bij lokale activiteiten, zoals de carnavalsoptocht. Bovendien brengen de bewoners het lokale krantje rond. Daarnaast hebben we samen de zorg voor twee plantenbakken aan onze kant van het dorp, dat wordt echt gezien door de dorpsgenoten.”
Om de zorg zo optimaal mogelijk te laten aansluiten op een specifieke bewoner, besteden ze in Thomashuis Zenderen veel aandacht aan het persoonlijke levensverhaal. Als je het verhaal helder hebt, dan snap je een bewoner veel beter. En dan kun je deze ook veel beter begeleiden, is de overtuiging van de twee zorgprofessionals. Het gaat er bijvoorbeeld niet alleen om wat iemand kan of geleerd heeft maar ook wat hij/zij op dat moment aankan. Als zij terugkijken op de ontwikkeling die hun bewoners de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, dan overheerst een gevoel van trots en dankbaarheid.
Genoeg ruimte binnen de franchiseformule
Dat zij zelf de zorg mogen inrichten, vinden zij een groot voordeel van de franchiseformule. “Er is binnen de formule voldoende ruimte om je eigen stempel te drukken. Je bent bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor de selectie van de bewoners en het team”, zegt Herna. Het zorgondernemerschap is een continue uitdaging met veel mooie momenten. De keuze om een Thomashuis te leiden, moet voortkomen uit liefde voor de doelgroep en uit passie voor je werk”, aldus Willem stellig. Herna vult direct aan: “Er kan veel op je af komen. Gelukkig kunnen wij ook in moeilijke tijden terugvallen op een flexibel en fantastisch team.” Ook bij de andere Thomashuizen in de regio kunnen ze hun ei kwijt.
Samen terugblikken
Met elkaar kijken zij ieder jaar aan de hand van een fotoalbum terug op alle hoogtepunten. Diegene die afgelopen jaar jaar de kerstman speelde, mocht de albums uitdelen aan de andere bewoners. “Het was zo mooi om die blije gezichten te zien. Het was een kwartier bijna stil. Ja, dat is een kippenvelmoment ”, vertelt Herna. “Zo sparen we elk jaar weer mooie momenten, dat bevestigt ons motto: Kwaliteit van leven voor de bewoners.”
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.