Eind vorig jaar informeerde het college de gemeenteraad dat de provincie druk zet op gemeentelijke plannen voor de opwek van windenergie. Borne heeft geen eigen windbeleid en dus ook niet formeel vastgelegd waar windturbines wel of niet zouden kunnen. Het risico dat Borne daarmee loopt is dat de provincie aanvragen voor hoge turbines – waarvoor de provincie het bevoegd gezag is – niet aan gemeentelijk beleid kan toetsen, maar aan landelijk beleid en provinciale normen. De regie ligt dan volledig bij de provincie, met als mogelijk gevolg dat Borne het nakijken heeft als er windmolens worden toegestaan waar Borne ze eigenlijk niet wil hebben.
Alternatieven
Dat lijkt het college in ieder geval geen wenselijke situatie. In maart wil het college met een voorstel naar de raad komen voor een alternatief. Op dit moment zijn er drie opties. Om te beginnen kan Borne aangeven windturbines op eigen grondgebied helemaal uit te sluiten, maar dan zouden er in Twente wellicht wel andere gemeenten bereid moeten zijn om meer windmolens te plaatsen dan in hun eigen bod voor de regionale plannen staat. Het lijkt niet heel waarschijnlijk dat daar ergens snel de handen voor op elkaar komen. Een andere mogelijkheid is wel een paar gebieden aan te wijzen waar windenergie eventueel mogelijk is. Nog een optie is geen zoekgebieden vaststellen, maar wel beleidsregels , maar daar zitten ook weer allerlei haken en ogen aan.
Kansenkaart
Helemaal op nul hoeft de gemeente niet te beginnen. In 2020 is er al een kansenkaart opgesteld (afbeelding in de tekst). Daaruit bleek dat de mogelijkheden voor opwek van windenergie binnen de gemeentegrenzen beperkt zijn. Turbines van 125 meter tiphoogte zouden kunnen bij knooppunt Azelo, op de Elhorst-Vloedbelt in Zenderen en langs de gemeentegrenzen met Almelo en Saasveld. Voor de hoge windmolens zijn de mogelijkheden nog beperkter en viel kennelijk ook knooppunt Azelo af.
Overleg met Hengelo en Hof van Twente
Een ander verzoek van de provincie is om aan tafel te gaan met buurgemeenten Hengelo en Hof van Twente over een cluster windmolens bij knooppunt Buren. Hengelo heeft daar al een zoekgebied vastgesteld en in Hof van Twente ligt er het initiatief van de familie Kristen, waaraan overigens Hof van Twente op dit moment nog geen medewerking wil verlenen. Aan Bornse zijde van de A1/A35 lijken er geen mogelijkheden te bestaan, maar omdat eventuele plaatsing van windturbines over de gemeentegrens wel een effect hebben op inwoners van Borne is het college van mening dat het wel verstandig is om in gesprek te blijven met de buurgemeenten.
Voordat het college met een voorstel naar de gemeenteraad gaat worden raadsfracties gevraagd hun mening te geven, zodat dit in het voorstel meegenomen kan worden. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Daar ontvangen raadsleden GB90 en Borne Energie subsidie voor
Uw belastinggeld om bewoners en gemeente Borne buitenspel te zetten met hun coöperatie, beleggersclub Raedthuys te sponsoren en vooral eigen belang te dienen