Het college van burgemeester en wethouders heeft de startnotitie Tijdelijke flexwoningen spoedzoekers 2023 vastgesteld. Dit document geeft richting aan het proces om in de gemeente Borne flexwoningen te realiseren.
Wethouder Martin Velten: “De woningmarkt stagneert. Jongeren blijven gedwongen thuis wonen. Inwoners met een zorgvraag die uitstromen uit zorglocaties vinden geen nieuwe woonruimte. Gescheiden mensen/gezinnen en anderen vinden geen geschikte woning. Dit komt door gebrek aan passende en betaalbare woningen. Om te voldoen aan de acute behoefte van deze Bornse inwoners én de landelijk opgelegde opgave voor huisvesting van statushouders (vluchtelingen die in Borne mogen blijven wonen) is er naast de bestaande woningbouwopgave een versnelling nodig die te realiseren is met tijdelijke flexwoningen.” De woningen zijn bedoeld voor inwoners van Borne met een dringend huisvestingsprobleem.
51 flexwoningen
In 2023 zoeken ongeveer 94 mensen een woning, voor hen zijn circa 51 woningen nodig. Dit komt bovenop de huidige woningbouwplannen van de gemeente Borne. Gemeente Borne wil daarom in 2023 51 tijdelijke flexwoningen realiseren. Deze zijn bedoeld voor jongeren, statushouders en spoedzoekers (gescheiden mensen, senioren, mensen die uitstromen vanuit maatschappelijke opvang die zelfstandig gaan wonen).
Kwaliteit flexwoningen
Borne kiest voor grondgebonden flexwoningen die tijdelijk en snel geplaatst kunnen worden op beschikbare locaties. Een flexwoning is een duurzame, energiezuinige woning die voldoet aan het bouwbesluit en wordt geplaatst voor 15 jaar met een optie tot verlenging. Na 2032 neemt de woningbehoefte naar verwachting af en kunnen de woningen worden verwijderd.
Velten: “De gemeente hecht voor deze tijdelijke woningen grote waarde aan de esthetische kwaliteit én een zorgvuldige invulling en onderhoud van de woonomgeving. Hierbij gaan we de inwoners nauw betrekken. De startnotitie geeft onder andere richting aan dat proces. Sociale cohesie en daarmee leefbaarheid is cruciaal. We denken deze zo goed mogelijk te kunnen borgen met een mix van doelgroepen.”
Inbreng inwoners voor potentiële locaties
Voor het realiseren van deze flexibele woningen maakt de gemeente Borne een overzicht van optionele locaties. Inwoners kunnen vervolgens laten weten wat zij van die locaties vinden. Bornenaren krijgen ook de mogelijkheid om zelf potentiële ontwikkellocaties aan te dragen. In de maanden februari en maart worden inwoners hiervoor benaderd en worden alle mogelijke ontwikkellocaties verzameld. “Een interactief proces waartoe de gemeenteraad heeft opgeroepen middels een amendement. Ik denk dat we het participatieproces nu goed hebben ingericht. We hebben lering getrokken uit ’t Ridderspoortje en gaan een open dialoog aan met raad en samenleving. Het is niet ‘wij beslissen en u heeft het maar te slikken’. Ik hoop wel dat mensen inzien dat wij een opdracht hebben op het gebied van volkshuisvesting en daar ook begrip voor hebben”, aldus Velten.
De gemeenteraad besluit op 31 januari over de startnotitie. Op 7 februari besluit het college over het voorstel voor mogelijke locaties. Voor het participatieproces is vervolgens twee maanden uitgetrokken. De bedoeling is dat de gemeenteraad in mei de locaties en het woonprogramma vast gaat stellen. Eind 2023 zou gestart kunnen worden met de plaatsing van de tijdelijke woningen. (AJ)
Referentiebeelden geven een indruk van de beoogde kwaliteit en uitstraling van flexwoningen. Bron: Conceptenboulevard
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.