We zagen al een Groenambitieplan en een Mobiliteitsvisie langskomen. Het proces om te komen tot een Woonvisie staat ook op de rails. En binnenkort volgen nog een Visie Vrijetijdseconomie, een Kerkenvisie een Integraal Veiligheidsplan én een Economische Visie. Daarnaast worden het Speelbeleid en de Energievisie geactualiseerd. Het heeft allemaal te maken met de nieuwe Omgevingswet die al meerdere keren is uitgesteld, maar er in de loop van 2023 zou moeten zijn. Idee erachter is dat er integraal gekeken wordt naar alle opgaven in de fysieke leefomgeving, vanuit diverse perspectieven. En dat in de besluitvorming de verschillende belangen beter op elkaar afgestemd worden.
NOVI, POVI, GOVI
Op gemeentelijk niveau is de overkoepelde Omgevingsvisie dan de leidraad voor omgevingsplannen en waaraan initiatieven worden getoetst. In jargon is dat een GOVI (Gemeentelijke Omgevingsvisie). Maar er zijn ook POVI’s (provinciaal) en een NOVI (nationaal). Zenderen heeft daar met z’n dorpsambitieplan weer een geheel eigen categorie aan toegevoegd, die analoog dan net zo goed een DOVI genoemd kan worden. Al die GOVI’s, POVI’s en NOVI moeten dan ook weer allemaal op elkaar afgestemd worden.
Een intensieve operatie waar men in overheidsland al jaren druk mee is. Omvangrijk en kostbaar. In Borne zijn voor alle deelvisies professionele bureaus aangetrokken, die het natuurlijk ook niet voor niets doen. Hoe gemeenten het precies allemaal gaan aanvliegen is redelijk vrij. De bedoeling is wel dat er participatie vanuit de samenleving wordt gestimuleerd. Borne gaat de Omgevingsvisie dus opstellen langs negen deelvisies.
Deel drie in de serie: De Woonvisie
Uitgangspunten zijn meer woningen, vooral voor starters en ouderen, meer huurwoningen, doorstroming in koop- en huursector bevorderen, flexwonen om snel de directe woningnood op te vangen, streven naar het zo lang mogelijk zelfstandig wonen van ouderen en andere kwetsbare doelgroepen en verder aandacht voor duurzaamheid, kwaliteit en omgevingskwaliteit.
Kwalitatief groeien
“We blijven een groeigemeente, maar willen wel kwalitatief groeien. Niet ‘bouw maar raak’”, vat wethouder Martin Velten het samen. “Prioriteit ligt bij starterswoningen en lage huurwoningen. Er is nu een onbalans. In het goedkope segment koopwoningen is er nu al een tekort van 46 en in de prijsklasse van 250.000 tot 350.000 een tekort van 66 woningen. Daarboven valt het mee. Er zijn dus 110 woningen die we sowieso snel moeten bouwen. Dat kan met twee-onder-een-kap woningen en rijtjeshuizen. Aan appartementen is in Borne niet veel behoefte. En last but not least met flexwoningen.” Over die flexwoningen volgt later in de gemeenteraad een discussie. De wethouder blijft er enthousiast over. “Het zijn echt hele nette woningen. Ik ben ervan overtuigd dat het heel mooi kan worden, zeker als je inzet op een mix van doelgroepen.”
Specifieke doelgroepen
In de concept Woonvisie worden diverse doelgroepen specifiek genoemd. Zo ligt er een wettelijk verplichte opgave om locaties voor woonwagens te faciliteren. Naast de bestaande locatie aan de Blauwgras zullen er twee nieuwe locaties van vier standplaatsen elk gerealiseerd gaan worden in De Horsten in de Bornsche Maten.
Een andere doelgroep is statushouders. Het aantal statushouders dat iedere gemeente moet huisvesten wordt groter, mede om de verstopping in de asielketen op te lossen. Voor Borne betekent dit van 16 in 2022 naar bijna 60 dit jaar. “We zijn een van de weinige gemeenten in Twente die een pluim heeft gekregen voor het altijd netjes voldoen aan de taakstelling. Die pluim geef ik graag door aan Welbions.”
Waar bouwen?
In ieder geval liever niet in het buitengebied. “Er zijn diverse inbreidingsgebieden in Borne zelf. Maar we kijken ook naar Hertme en Zenderen.” Zoals eerder gemeld mag Borne een vierde fase Bornsche Maten gaan bouwen. Een vijfde fase is voorlopig niet iets waar men aan denkt. (AJ)
Foto's Bornsche Maten (boven) en Reigershof (in tekst) © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
En wie gaan daar wonen?
En dan de natuur? Op die foto zie ik weinig groen. En ook op de bornsche maten worden kavels met iedere fase steeds kleiner. Zeg nee en zorg voor groen ipv meer beton of tijdelijk snelle prefab. Er zal groen bij moeten komen ter compensatie. Borne verliest zo aan karakter en aanzicht IMO