“Er is de afgelopen jaren nauwelijks overlast geweest voor de omgeving van zorglocatie Scholtenhof”, antwoordt het college op vragen van Lokaal BHZ. Directe aanleiding voor de vragen is de uitbreidingsaanvraag van zorginstelling Actolei, dat het aantal zorgeenheden voor mannen met een verstandelijke beperking, in combinatie met gedragsproblemen, wil uitbreiden van 38 naar 48 plaatsen. Bert Oude Lansink vroeg onder andere of een hogere concentratie van bewoners op hetzelfde grondoppervlak geen grotere kans op escalatie zou geven.
Overlastmeldingen
Bij de politie heeft het college gevraagd naar het aantal overlastmeldingen tussen 2018 en heden. “In het gebied rondom de Scholtenhof komen geen meldingen voor, waaruit zou blijken dat de buurt daadwerkelijk overlast ervaart door de instelling zelf. In de genoemde periode zijn vijf meldingen van overlast of verdachte situaties gedaan waarvan er twee een link hadden met de Scholtenhof/Actolei. Dat betrof voertuigen, waarvan de melder vond dat deze op verdachte wijze in de omgeving waren geparkeerd."
"In de afgelopen vijf jaar zijn er 23 geregistreerde meldingen op het terrein van de Scholtenhof/Actolei zelf geweest. Deze incidenten veroorzaakten geen overlast voor de buurt. Meer bewoners op de locatie kan een grotere kans op meer escalaties geven, maar de aflopen vijf jaar is er nauwelijks overlast geweest voor de omgeving van de Scholtenhof. De incidenten op het terrein hebben zelf geen overlast veroorzaakt voor de omwonenden of zijn geen risico geweest voor de openbare orde en veiligheid in Zenderen”, laat het college weten.
Tbs-ers
Zorgen zijn er met name over cliënten met een justitiële achtergrond. Bijvoorbeeld mannen in de laatste fase van hun tbs-traject. In een gesprek met BorneBoeit gaf Actolei bestuurder Henry Wullink aan dat er afspraken bestaan met de gemeente dat het maximum aantal van dit type bewoners 10 is, maar in de beantwoording zegt het college dat er in de vergunning geen onderscheid gemaakt kan worden tussen de diverse doelgroepen. Volgens het college wordt er echter vooraf heel zorgvuldig getoetst of tbs-ers zonder risico geplaatst kunnen worden in de Scholtenhof, waar het beveiligingsniveau laag is. Recidivecijfers zijn niet voorhanden, maar zouden naar inschatting laag zijn.
Besloten vergadering
Over het aantal toegestane zorgplaatsen in Zenderen bestaat wat onduidelijkheid. Het bestemmingsplan repte van 20 zorgeenheden, maar op dit moment zijn er al 37 cliënten. “Er is een tijdje een discussie geweest over de definitie van ‘zorgeenheid’, dat was voor meerdere uitleg vatbaar”, verklaart wethouder Martin Velten. “Dat is in het bestemmingsplan hersteld, maar toen was er al een situatie ontstaan met meer bewoners. In zo’n geval geldt het zogenaamde ‘overgangsrecht’ en moet je de nieuwe situatie accepteren.” In mei is er een besloten bijeenkomst in de raad geweest. Wat daar besproken is blijft geheim, maar vermoedelijk betreft dit de ‘legalisatie’ van de bestaande situatie.
De gevraagde uitbreiding naar 48 plaatsen valt in ieder geval niet binnen het huidige bestemmingsplan. “Dat is een verruiming en daarvoor is een bestemmingsplanwijziging nodig”. Het proces daarvoor is in gang gezet door de formele aanvraag tot een omgevingsvergunning door Actolei. Normaal gesproken duurt een dergelijk proces 26 weken. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
En hoezo geen zorgen maken? Er loopt nog een rechtzaak tegen Wilfred Flokstra, ook een oud inwoner. Ook iemand met een "verleden". En weer het leven van een meisje kapot gemaakt. Het wordt allemaal onder het tapijt geveegd.
En zo zijn er meer daar met een verleden.
Er moet eerst weer wat gebeuren.
Maar laat deze gajes maar in het gemeentehuis wonen. Mooi plekje voor ze.