‘Onmeunig knall’n’ in buitengebied
CARBIDSCHIETEN OP OUDJAARSDAG

‘Onmeunig knall’n’ in buitengebied

Het is 31 december en dat betekent, behalve lange rijen mensen bij de oliebollenkramen, ook veel vertier bij het afsteken van vuurwerk om daarmee het afgelopen jaar naar de geschiedenisboekjes te schieten. Dat kan natuurlijk - wat veel mensen hopen - door gebruik te maken van siervuurwerk, maar ook het carbidschieten is nu eenmaal onlosmakelijk aan het jaarlijkse ritueel verbonden. Zo ook in het buitengebied van Borne, waar zaterdagmiddag enkele tientallen jongeren op hun eigen wijze het jaar uitluidden.
 

Volgens Morris, een van hen en de coördinator van de middag, hoort dat spektakel er gewoon bij. Zijn vrienden en maten uit andere vriendengroepen komen dan achter de boerderij bij elkaar waar ze enkele uurtjes ‘onmeunig kunn’n knall’n’, maar ook gewoon lekker plezier maken met elkaar. De partytent en een aantal houten banken en pallets die als tafel dienen, vormen de hardware. Kratjes met bier en fris, broodjes frikadel en ander lekkers zorgen voor de rest.
 

Veiligheid voor alles

Rond de klok van twaalf druppelen de eersten binnen, de rest volgt een uurtje later. De gedreven knallers brengen dan, onder aanvoering van Morris, hun lanceerbasis zorgvuldig in gereedheid. Vier oude melkbussen worden in een hoek van 45 graden ingegraven in de slootwal, iets verderop pronkt een enorme bus met maar liefst twee lopen. Maar wat er ook gebeurt: veiligheid voor alles. Afstand houden en oorbeschermers zijn de onmisbare elementen. Telkens weer, want… zoals Morris zegt: “Het moet allemaal wel leuk blijven.”
 

En leuk wordt het. Gezellig onder elkaar, een biertje en een broodje en tussendoor weer ’eem onmeunig knall’n’. Over enkele uurtjes is het klaar. “Moet ook”, aldus Morris, “want vanavond gaan we weer ergens anders feesten.” En zo eindigt 2022, daar waarmee het ook begon. Het jaar zit erop en we kunnen ons opmaken voor een nieuw hoofdstuk. Nu nog met blanco pagina’s, maar dat zal ongetwijfeld snel anders worden. De redactie wenst u een fijne en vooral ook veilige jaarwisseling. (AJ/BM/RH)

 

reageren op deze pagina

Carbidschieten

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024